неделя, юни 20, 2021

Парламентът ще заработи по старому, депутатите и министрите вече ще взимат заплати

Днес народните представители възобновяват работата си. Те се саморазпуснаха в края на март, докато трае извънредното положение в страната. Дали обаче ще го направят и в условията на „извънредна епидемична обстановка” още не е ясно. Освен това от днес депутатите, министрите и президентът ще започнат да взимат заплати, които също бяха спрени за периода на извънредното положение, пише debati.bg.

На заседанието днес, народните представители ще разгледат искането на БСП за създаване на временна анкетна комисия, която да контролира разходите на средства за справяне с последиците от разпространението на COVID-19.

Опозицията настоява тази комисия да изисква и публикува информация за всички разходи на публични средства, в това число и на парите, осигурени от фондове на Европейския съюз.

Предложението на левицата предвижда комисията да се състои от 10 народни представители – по двама от всяка парламентарна група, да заседава в срока на действие на извънредните мерки, а в края на дейността си да публикува доклад с обобщени данни за всички разходи и тяхната ефективност.

„За да постигнат своята цел обаче, предвидените милиарди трябва да стигнат до тези, които действително се нуждаят от тях, както и да бъдат разпределени по ясни критерии и прозрачен начин”, пишат от БСП в мотивите на предложението си.

Лидерът Корнелия Нинова вече обяви, че от партията ѝ ще настояват, ако депутатите одобрят създаването на комисията, тя да бъде оглавена от опозицията.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече