събота, юни 6, 2020

Първо масово тестване – резултатите сочат, че няма колективен имунитет, но епидемията е под контрол

30 нови случая на болни от коронавирус има за последното денонощие в България, като от тях 13 са приети в болница (233 са общо в болница, 146 са в София, 27 са в интензивни отделения).

Изследвани са 498 проби по методология PCR, а общият брой болни от COVID-19 е 611. 341 са мъже, най-младият пациент е 1 година, най-възрастният е на 90 години. Това каза ръководителят на Националния кризисен щаб за борба с коронавируса генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

Излекувани са 48 души, като има още един заразен лекар, но изглежда тя не е заразена от пациент.

Завършено е и проучването с бързи тестове за COVID-19, в което са тествани 1016 полицаи. Според националния здравен инспектор доц. Д-р Ангел Кунчев 1007 са здрави, а само двама души имат антитела (igM), които се появяват на 7-9 ден от инфекция, а 7 души са имали среща с вируса по-рано без клинични симптоми и вече имат друг тип антитела (igG). Само 1 човек има симптоми, наподобяващи COVID-19, но тестът при него е отрицателен. Има и 210 души с поне по един симптом на заболяване, но тестовете при тях са отрицателни.

Все още активна циркулация на вируса няма, епидемията е под контрол, не може да разчитаме на масов имунитет, който да ни пази, обобщи Кунчев, според който ако продължаваме с мерките, епидемията ще остане под контрол. А генерал Мутафчийски предупреди, че наличието на антитела igG при седемте души все още не значи дали човек не би се заразил отново. Масово тестване сега е безсмислено, повтори той, но добави, че имало голямо тестване в ромска махала в Бургаско, завършено на 50% и без положителни резултати за COVID-19.

„Популацията в България все още е девствена в срещането с вируса и изграждането на имунитет“, подчерта началникът на Националния кризисен щаб и отново повтори, че като цяло тактиката в световен мащаб е да се търси ефективно лечение, не да се изгражда колективен имунитет. Мутафчийски изрично подчерта, че с това тестване не се търси кой е по-устойчив на вируса.

Медицина и наука

Генерал-майор Венцислав Мутафчийски счита и, че законодателството в България не е достатъчно строго по отношение на хора, предлагащи и продаващи фалшиви лекарства за лечение на коронавирус.

Началникът на Кризисния щаб и ВМА припомни опитът на ВМА в лечение на коронавирус, като заяви, че имало интерес от САЩ по отношение на по-късната интубация и се готвела научна публикация, в която ще бъде включен и българският опит. Проследяването на болни от вкъщи от ВМА се установява с поне по 1 телефонен разговор на ден, като при 116 наблюдавани души вече 5 са върнати обратно в болница заради влошаване на състоянието. По думите на Мутафчийски, така се правело в „Пирогов“ и Александровска болница.

В този ред на мисли Мутафчийски уточни, че вече се мисли за постепенно възобновяване на работата на здравната система, „защото не се знае доколко време ще се борим с коронавирус“.

Що се отнася до това има ли „италиански геном“ на коронавируса, началникът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев повтори, че вирусът се приспособява към хората, за да не ги избива. Мутацията обаче довела до това, че вирусът се хваща по-лесно за човешките клетки, което води до по-голямо хронично протичане, а „кой знае каква повишена смъртност няма“, по думите на професора. Вече излезе и изследване, според което европейците са по-уязвими на вируса заради конкретен ензим в клетките, който го няма при азиатците – ACE2.

За Кантарджиев отговорът е следният – по неговото мнение при инфекция веднага се вземат мерки за лечение в гърлото. „Който сутрин се събуди с гърлобол, трябва да направи нещо“, заяви професорът и препрати и към „народната медицина“.

Не мутацията е причина за голямата смъртност в Италия, а недостатъчно навреме взетите мерки, категоричен беше проф. Мутафчийски. И обеща статистика по години за смъртността в България, за да покаже стойността на мерките в България. „Ние знаем, че не откриваме всички случаи – според някои математически модели имаме около 6000 болни“, заяви началникът на Кризисния щаб, който категорично не е съгласен с идеята да се изолират всички болни, а другите хора свободно да са навън.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече