вторник, септември 21, 2021

PCR тест даде различни резултати на един и същи човек само за ден

Положителен или отрицателен тест за ковид? Заради разнопосочни резултати мъжът е на път да изгуби работата си

Петима българи са на път да останат без работа заради положителен PCR тест и наложена карантина. Историята е от Пазарджик, където за 24 часа пробите на един и същи мъж се оказаха от положителни до отрицателни.

От няколко години Славчо Лазаров е на гурбет в Нидерландия. Преди месец той и четирима негови приятели се прибират в България за годишния си отпуск. Тъй като не са ваксинирани, за да се върнат в Нидерландия, си правят PCR тестове. Така започват и проблемите им. Оказва се, че тестът на Славчо е положителен.

“Веднага реагирам. Отивам в Пазарджик в лаборатория. Вадя антиген, на мен и на съпругата, защото сме били заедно, и дават отрицателни тестове”, разказва той пред БНТ.

Семейството решава да си направи повторен PCR тест, за да провери дали не е станала грешка.

“На другия ден отивам в същата лаборатория за PCR тест и ми излиза отрицателен”, казва Славчо.

Карантината на мъжа обаче остава. По този начин той не може да напусне страната. Без транспорт за Нидерландия остават и четиримата негови приятели.

По информация на семейството, след два отрицателни теста здравните власти могат да отменят карантината. Те обаче не искали. Потърсихме за коментар Регионалната здравна инспекция в Пазарджик. От там са категорични, че такива правомощия нямат.

“След като веднъж има положителен тест и е въведен в системата, си изкарва 14-дневната карантина. Тя не може да се отмени. Ние не можем да коригираме такива неща в системата. Ако има грешка, тя не е наша”, каза д-р Иванка Василева от РЗИ-Пазарджик.

Тъй като не могат да пътуват по независещи от тях причини, семейство Лазарови са категорични, че ще търсят правата си по съдебен път. Те са убедени, че Славчо не е болен, а това е нечия грешка, поради която няколко човека ще останат без работа.

Novavarna.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече