петък, септември 17, 2021

Пенчо Маркишки, физик: Дискусията за и против лятното време трае вече повече от век и според мен въпросът ще се поставя отново и в бъдеще

Дискусията за и против лятното време трае вече повече от век и според мен въпросът ще се поставя отново и в бъдеще, особено ако ни споходят икономически кризи или войни. Това каза физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН) в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка със смяната на времето от лятно на зимно часово време.

„Идея за сезонна смяна на времето е имало още към края на 18-ти век, когато през 1784 г., макар под формата на шега, Бенджамин Франклин чрез страниците на едно парижко списание съветва парижани да използват по-ефективно по-дългите летни дни. След това, разбира се, не е последвало нищо. За пръв път сериозно идеята е била представена пред британското общество около 1909 г., когато британският бизнесмен Уилям Уйлет инициира прокарването на закон за лятното часово време, считайки, че така ще се икономисат близо 2.5 милиона лири от разходи за осветление. Идеята му била посрещната с голям скептицизъм и ирония, но след дълги парламентарни дебати, през 1916 г. все пак е бил гласуван такъв закон, наречен Summer Time Act. Той предвиждал във Великобритания лятно часово време да се въведе от 21 май до 1 октомври. Но в Германия и в Австро-Унгария през същата 1916 г. преминали към лятно часово време малко по-рано – на 30 април. Причината била недостига на въглища и острата нужда от икономия на енергия. И двете страни в Първата световна война били принудени да пестят въглища и съответно – добиваната чрез тях електроенергия, за да може спестената от домакинствата след въведеното лятно време енергия да се използва в промишлеността, пред която по него време като първи приоритет е стояло производството на военно оборудване”, каза още физикът Пенчо Маркишки.

Бояна МАРКОВА

Източник: Focus-news

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече