сряда, юли 28, 2021

Петър Андронов: Хората трябва да внимават когато теглят кредити

„Хората трябва да внимават когато теглят кредити и добре да обмислят бъдещите си възможности“, това мнение изрази в интервю за „Сутрешен блок” по БНТ председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов.

„Само за една година броят на ипотечните кредити е нараснал с близо 20 на сто, което е далеч от здравословните показатели”, изтъкна той.

По думите му, растежът на потребителските кредити е твърде голям, около 20% годишно,  при ипотечните кредити ръстът е около 14% годишно, което е най-големият растеж за последните десет години.

Андронов е на мнение, че здравословният растеж на заемите не бива да надхвърля 10%. „Трябва хората да внимават, трябва да имат едно на ум, трябва да се оставят резерви, да преценяват добре, и тогава да предприемат стъпки, които да засягат тяхното бъдеще 20-30 години напред”, посъветва той.

По въпроса за бъдещото членство на страната ни в Еврозоната, Андронов коментира, че е нереалистично в момента да се прогнозира, че страната ни ще влезе в т.нар. клуб на богатите в Европейския съюз, защото има много фактори, които могат да променят ситуацията.

Той увери обаче, че българските банки приветстват членството на страната, както в единният валутен механизъм, така и в Банковият съюз. „Банките обичат да има сигурност”, каза още Петър Андронов.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече