сряда, октомври 20, 2021

‘Петър Стоянов е вълшебен и мъдър, ГЕРБ, ДПС и патриотите са демократите на България, Радев би се борил за премиер’

Незаконно се искат оставки, включително и на главния прокурор, изчегъртват се 1 млн. българи, смята Росен Плевнелиев

Петър Стоянов е вълшебен и мъдър. ГЕРБ, ДПС и патриотите са демократите на България. Румен Радев би се борил за премиер, това коментира в интервю пред БНТ бившият президент Росен Плевнелиев. 

Петър Стоянов е вълшебен и най-доброто, което имаме

Плевнелиев коментира думите на Тома Биков от ГЕРБ, че партията обмисля Петър Стоянов за кандидат-президент. Според него Стоянов е най-доброто, което имаме. „Гордеем се с това, което е направил. Той е президент за пример – вълшебен и мъдър човек. Представете си, че президентът на България не е Румен Радев, а Петър Стоянов. Популистите шестват из европейските столици, а в българския парламент доминират“, каза той.

„Аз не съм член на ГЕРБ, но му се обадих и казах, че от това, което виждам нито вие, нито аз – хората искат нови лица. Ние с Борисов имаме честни и почтени отношения. Вчера ми звъни президента Стоянов за промените в закона за НСО – не разбраха ли, че бившите президенти продължаваме да играем роля, на летището да посрещнеше гост с някоя баничарка ли“, обясни той.

Бившият държавен глава обяви, че от четири-пет години наблюдава политолози и агенти на ДС, които много високо вдигат топката за генералската битка: „Това е единственото, което прави Радев силен, а президентът е силен, защото Борисов е слаб. Президентът е силен, защото успяха да го позиционират като основния враг на Борисов“. 

Росен Плевнелиев заяви още, че се намираме в президентска република. „Българи, вижте я – силен президент, слабо НС, президент, който може да уволни министър, когато си пожелае. Резултатът е пълен хаос“, каза той. 

Цялото интервю на Плевнелиев беше съпроводено от непрестанни директни и индиректни нападки към Радев, като според бившия президент това, което прави Радев, не е по-различно от това, което е правил Тръмп.

Незаконни оставки, партии на статуквото и демократични партии

По думите му незаконно се искат оставки, включително тази на главния прокурор Иван Гешев, изчегъртват се 1 милион българи. Той определи партиите, които наричат „статукво“ „демократичните партии на България – ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и патриотите“.

„Министърът на финансите казва: искаме да увеличим разходите с 1,8 млрд. лв., в друго интервю казва – събрахме 2,1 млрд. лв. повече, тогава за какво? Приходите били извънредни, допълнителни, взеха всички пари на магистрала Хемус, има рекорден растеж, мисля че бе елементарен PR да не разпусне НС по-бързо, за да громят лошите“, категоричен е той.

Стана ясно и че бившият държавен глава се познава с министрите на финансите и на икономиката Кирил Петков и Асен Василев:

Кирил Петков съм го виждал в действие, искам да има повече хора в българската политика, работя добре и с Даниел Митов, работил съм с Николай Василев, чудесен човек, направил е много за България, защо противопоставяме тези хора? Защо не вземем едно ново поколение, да вкараме България в еврозоната, да сме в едно пристанище, където прокуратурата ще работи по-добре, ще има стратегически инвестиции? Хърватска ще печата евробанкноти от 2022 г, 20 президенти ми звънят от 2 месеца и ме питат какво става, че сме по-зле от всички на Балканите?

„Какво направиха те? Изчегъртаха Хемус, извадиха всички строители на протест?“ На въпрос каква би трябвало да е кандидатурата на ГЕРБ, Плевнелиев каза, че е говорил с Борисов преди 2 месеца и половина“, допълни още Плевнелиев.

Относно думите на Румен Радев, че е задължителна актуализацията на бюджета бившият президент заяви, че е бил в същата ситуация през 2014 г.: Тогава помолих НС да ревизира бюджета, но депутатите отказаха. Не съм поставял ултиматум. 

Нова партия, Радев – премиер?

За твърденията, че министрите на финансите и на икономиката ще направят своя партия Плевнелиев очаква новата партия около Кирил Петков и Асен Василев да бъде създадена до 2 седмици. Изрази надежда, че ще има повече хора като Кирил Петков в българската политика. Той задочно попита, че ако той се случи, какви ходове би имал президентът Радев, ако не бъде избран за втори мандат? Според Плевнелиев Радев не може да се върне в БСП, тъй като няма да бъде приет.

Росен Плевнелиев прогнозира, че Радев би се борил за министър-председател чрез новия политически проект.

Ако Радев спечели втори мандат, то новият политически проект ще ползва неговата популярност и ще се търси вариант за съвместно управление с „Демократична България“, каза още той и добави, че Радев е силен, защото го позиционираха като основен съперник на Борисов.

Допълни, че Слави Трифонов не е играл по свирката на Румен Радев, новосъздадената партия ще взима гласове на Трифонов, на БСП и „Изправи се. БГ! Ние идваме“, като в един момент може да се окаже, че Мая Манолова ще остане извън борда.

Плевнелиев се обяви за влизането ни в еврозоната по-скоро, тъй като и прокуратурата ще работи по-добре и ще има повече стратегически инвестиции, а президентът Радев не споменава думата „еврозона“, което е проблем, каза още бившият държавен глава. 

Източник: OffNews

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече