понеделник, юли 13, 2020

Пневмонията убива едно дете на всеки 39 секунди

Пневмонията е предизвикала смъртта на едно дете под 5-годишна възраст на всеки 39 секунди миналата година и е причинила по-голяма детска смъртност в сравнение с която е да било друга инфекция, предупредиха няколко организации и УНИЦЕФ, предаде БТА.

„Тази остра респираторна инфекция е отнела живота на над 800 000 деца под 5-годишна възраст миналата година“, се казва в съвместно комюнике на УНИЦЕФ и 5 организации, сред които неправителствената „Спасете децата“.

Повечето от въпросните смъртни случаи са свързани с деца под двегодишна възраст, а почти 153 000 смъртни случая – с едномесечни бебета. В комюникето се призовава да се вземат глобални мерки срещу пневмонията.

Тя може да бъде причинена от бактерии, вируси или микроскопични гъбички. При пневмония алвеолите на белите дробове се изпълват с гной и течности, които затрудняват дишането. Според данни на Световната здравна организация пневмонията е виновна за 15% от смъртните случаи сред децата под 5-годишна възраст в света.

„Това е забравена глобална епидемия, срещу която трябва да има спешен международен отговор. Милиони деца умират поради липса на ваксини, антибиотици и лечение с кислород (кислородни терапии)“, твърди Кевин Уоткинс от организацията „Спасете децата“.

Над половината от дължащите се на пневмония детски смъртни случаи са регистрирани в 5 страни – Нигерия, Индия, Пакистан, ДР Конго и Етиопия.

Източник: Offnews.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече