четвъртък, юни 4, 2020

По-евтиният руски газ – различно според месеца, има уверение за по-евтино парно

Успяхме да предоговорим формулата за цената на газа от Русия. Тя досега беше на база на петролните деривати, сега ще бъде включен и пазарният елемент. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова, която не обясни как така петролните деривати не са пазарен елемент, след като петролът се търгува на редица международни пазари. В случая обаче не е ясно дали не става въпрос само за сорта „Уралс“ – руският петрол, а информацията как върви цената за този сорт излиза главно в специализирани издания и не е лесно достъпна, особено що се отнася до актуалност – пример ТУК!. А под „пазарен елемент“ Петкова визира т.нар. хъбова компонента – цените от няколко хъба, по думите ѝ тези в Италия, Германия и Франция.

По отношение на цената на топлинната енергия (парно и топла вода), КЕВР определя цената. Сега „Булгаргаз“ ще представи нови отчети и КЕВР ще определи нови цени, включително със задна дата – от август, 2019 година насам.

На въпрос „Топлофикация“ ще има да взима, но ще има ли да дава на клиентите, Петкова потвърди, че „Топлофикация София“, която е с най-големи дългове, ще получи пари. „Клиентите трябва да са спокойни, цената се регулира от КЕВР“, каза още енергийният министър пред Нова телевизия. „При всички случаи ще се усети“, заяви Петкова, като повтори, че каква ще е цената, ще каже КЕВР. Тя увери, че няма опасност посредниците да „оберат“ намалението с оправдание „погасяване на дългове“.

Петкова не пропусна да посочи ролята на ЕК и споразумението с „Газпром“. „Европа даде рамката, Европа даде ангажираността на „Газпром“ да се върви в тази посока“, обясни енергийният министър пред Нова телевизия.

По-евтин газ, но колко – зависи дали за миналото или бъдещето!

Ще предложим от 1 април 26,29 лева без ДДС цена на газа за мегаватчас, а в момента е 44,44 лева без ДДС. Това заяви директорът на „Булгаргаз” Николай Павлов пред bTV.

Павлов определи като случайност това, че договорът е бил подписан на 3 март. Било предвидено разговорите да приключат на 28 февруари, но имало още съгласувателни процедури. Не става въпрос за подаръци, каза и Теменужка Петкова.

Директорът на „Булгаргаз“ обаче не каза какви суми ще възстанови „Газпром“ заради по-висока цена на доставяния газ. Договорът важи от 5 август, 2019 година. Вчера обаче той каза от Министерския съвет, че „Булгаргаз“ ще върне 150 млн. лева с ДДС за периода от 5 август миналата година до 31 март, 2020 година и впечатлението беше, че ще има намаление на цената от 40%. „За всеки отделен месец от 5 август насам цената ще е различна“, уточни Николай Павлов, защото формулата е с променливи (компонента с цената на петрола и с хъбова компонента т.е. конкурентните цени от даден хъб или хъбове, като Теменужка Петкова каза, че се гледат цените на хъбовете в Германия, Франция и Италия), като добави: „В зависимост от динамиката на пазара, за някои месеци ще има намаление от 35%, за някои от 25%“. Той поясни, че 40% поевтиняване щяло да има от април, а не както вчера, 3 март, излезе от казаното на пресконференцията в Министерския съвет.

Не бива да се смята, че намалението на сметката за парно и топла вода за гражданите ще е 40%. Ще се смята за всеки отделен месец от КЕВР, каза и Теменужка Петкова.

На директен въпрос към Павлов ще има ли намаляване на сметките за парно например на софиянци, отговорът беше, че това било извън компетенциите на „Булгаргаз“. Павлов препрати към КЕВР, тъй като тепърва „Булгаргаз“ ще прати заявление за следващия ценови период, от началото на април. Заявлението щяло да бъде внесено утре, 5 март. КЕВР трябва да вземе решение за цената на газа през този месец.

Чехия, Унгария, Словакия, Литва, Латвия и Естония са другите източноевропейски държави, при които има намаление на цената на руския газ. До края на 2018 година цената ни беше конкурентна, но от 2019 година втечненият газ влезе много сериозно на пазарите и това свали цената, обясни Павлов. Това беше подкрепено от Теменужка Петкова, която, както и Павлов, не коментира каква е цената за другите държави, защото било търговска тайна. Нямаме информация, че другите източноевропейски държави са с по-ниска цена, заяви Петкова. И уточни, че сегашният договор за доставка на руски газ за България е до 31 декември, 2022 година, като предоговаряне може да има на всеки 2 години.

Петкова отговаряше само с думата „конкурентна“ при въпросите кое е по-евтино сега – руският газ или втечненият американски газ. И добавяше само, че с новата цена на руския газ и другите щели да предложат „конкурентни цени“. При 3 млрд. кубични метра годишно потребление на газ в България, около 500 млн. се падат на втечнен газ, добави енергийният министър и отрече, че новата цена на газа ще бъде „компенсирана“ с поръчка за Русия за „Турски поток“ на българска територия.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече