петък, май 29, 2020

Почина най-старата българска мечка

Най-старата българска мечка почина! 36-годишното животно издъхна в Парка за танцуващи мечки в Белица, където беше един от най-дългогодишните обитатели.

„Стефка беше на 36 години – нетипична възраст за животно, израснало в плен. Родена през 1984 г. в Държавно ловно стопанство „Кормисош“ в Разград, Стефка прекарва първите 19 години от живота си, живееща в ужасяващи условия, като танцуваща мечка – атракция за туристи. Едва ли е щяла да доживее своите старини, ако не бе открита и спасена от екипа ни“, разказаха от фондация „Четири лапи“, пише в. „България днес“.

Бозайникът издъхва от старост, макар че през годините има сериозни здравословни проблеми.

Житейската история на Стефка е наистина страховита. През 2003 г. е спасена от ужасните условия, в които я е отглеждал нейният тогавашен собственик, и е настанена заедно с други две мечки в парка, основан съвместно между „Четири лапи“ и фондацията на Бриджит Бардо (Fondation Brigitte Bardot). По носа и горната устна на животното личали белезите и дупките от халката и синджира, с които е била връзвана и водена на повод, за да танцува, преди да заживее в парка. През 2013 г. заради инфекция на старите рани се наложи да претърпи спешна и сложна пластична операция на носа от ветеринарния експерт проф. Богдан Аминков – декан на Факултета по ветеринарна медицина в Лесотехническия университет в столицата. Носът на Стефка е изграден наново, след като тя бе живяла години наред със счупване.

Преди това тя отново преживява пластична операция, но при игра с друга мечка носът й буквално пада и се налага нова интервенция.

Стефка прекара общо 17 години щастлив живот в парка, като пазачите я описват като неконфликтна мечка. Тя живееше в сектор 4 заедно с четири други мечки от началото на нейното спасяване, без да бъде премествана.

„Типично за много от обитателите и тя имаше любимо място за почивка – често лежеше в най-горната, дясна част на сектор 4, в хралупа в корен на дърво. Тя обичаше да се излежава там дълго и да наблюдава наоколо. Стефка се разбираше много добре с останалите четири мечки в сектора – Стефан, Цвета, Марика и Светла, с които прекара старините си. Стефка ще остане завинаги в сърцата ни като един от най-старите обитатели, живели някогa в Парка за танцуващи мечки край Белица“, добавиха с тъга от фондацията.

Източник: Petel.bg

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече