неделя, юни 20, 2021

Поне милион души са загубили работата си в Европа през последните две седмици и това е началото

Поне един милион души са загубили работата си в Европа през последните две седмици, според последното проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП), предава Euronews.

Информацията е на профсъюзи в цяла Европа и включва само безработните, които са подали молба за социални помощи.

„Това през което преминаваме в момента, особено миналата седмица, е че големият брой компании, които изчезват от пазара, се увеличава много бързо“, обяснява генералният секретар на ЕКП Лука Визинтини. „Хиляди и хиляди малки и средни предприятия, които бяха затворени няма да могат да се върнат на пазара, защото умират. А от другата страна ставаме свидетели на поне един милион работници, които са загубили работата си в различни страни от Европа“.

Истинският брой на безработните, като се включат работещите без договор и фрийлансерите може да е много по-висок. „Можете ли да си представите какво ще се случи след Великден ако тази ситуация не се подобри чрез някакви извънредни мерки?“, пита Визентини. „Има възможност това число да се увеличи три или четири пъти“. По-рано Международната организация на труда (МОТ) информира, че общо до 36 млн. души по света могат да загубят работата си. „Голяма част от тези загуби ще се случат в Европа, ако на континента не се вземат спешни решения за това как да се справим с това извънредно положение“, предупреди Визентини.

Синдикатите призовават ЕС да предприеме мерки за спасяването на работни места със системи за компенсиране на работодателите. За да се случи това е необходим фонд от 200-400 млрд. В противен случай справянето с кризата покъсно ще струва много повече, според Визентини. „Проблемът е, че нямаме достатъчно пари. Затова единственият начин да се подсигурим, че системите могат да се справят с това извънредно положение, е ЕС да събере средства за финансирането на системите за осигуряване“.

ЕС вече обяви, че ще позволи на своите страни-членки да надхвърлят поставения лимит на бюджетните си дефицити, за да се справят с кризата и освен това ще им даде достъп до съществуващите кризисни фондове на стойност 37 млрд. евро.

Източник: Focus-news.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече