събота, юли 11, 2020

Последната българска подводница потегли от Варна към Белослав (ВИДЕО)

Последната ни подводница “Слава” прави последното си пътуване, а крайната точка е Белослав, където ще бъде превърната в музей.

С два – три възела в час в 9.20 ч. тя мина под Аспаруховия мост, съпровождана от влекачи и катери. Операцията по извличането ѝ е уникална и в нея участват над 80 души.

“След като бъде провлачена до тук, тя ще бъде на вода. Подготвили сме специални отпадъчни материали от селскостопанска продукция, върху тях тя ще легне. И по този начин да можем да я издигнем на по-високо ниво”, каза Данко Калчев от фондация “Белославско стъкло” пред БНТ.

След като бъде изтеглена, ще започне и нейната постепенна реставрация.

Снимка: “Нова Варна”

През октомври 2018 г. подводница “Слава” бе предоставена от Община Варна на частната фирма “Инхом” за 10-годишно ползване. За целта бе учредена Фондация “Белославско стъкло”, която се ангажира с експонирато и реставрирането на подводницата чрез регионални, национални и международни проекти. Стойността на проекта се изчиславя на около 3 млн. лева.

“Слава” е единствената ненарязана българска подводница. Има дължина 76 и широчина 7 метра. Дълбочината ѝ на газене е 6 метра, като с пълно оборудване тежи около 1700 тона. Произведена е през 1959 г. в Съветския съюз и до ноември 2011 г. беше част от състава на Военноморските сили.

Източник: Novavarna.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече