петък, септември 17, 2021

Посмъртно ще бъдат издадени два романа на Майкъл Крайтън

До края на 2010 година издателите на Майкъл Крайтън от „Харпър Колинс“ ще публикуват два негови романа. Единият е изцяло завършен и се нуждае само от редакция, а от другия е написана около една трета и в момента се търси писател, който да го завърши по бележките, които Крайтън си е водил в процеса на работа.

Единият роман се нарича „Пиратски ширини“ (Pirate Latitudes) и е приключенска история, която се развива в Ямайка през ХVІІ век. Темата е била проучена много добре от Крайтън, както личи по качеството на текста. Сюжетът проследява плана на пирата Хънтър и ямайския губернатор да превземат испански галеон, който носи на борда си съкровище.

„Пиратски ширини“ ще се появи на американския пазар на 24 ноември, като се очаква приблизително половин година по-късно да бъде преведен и на български.

Ситуацията с втория роман е малко по-усложнена. От него е написана едва една трета, но са налице и записките на писателя за предстоящото развитие на сюжета. Издателството търси класен автор на трилъри, който да завърши книгата. От „Харпър Колинс“ се надяват тя да излезе до края на 2010 година.

Майкъл Крайтън почина през ноември миналата година на 66 години след няколкомесечна борба с рака. Той е автор на книги като „Джурасик парк“, „Изгубеният свят“, „Състояние на страх“ и на сценария на изключително успешния телевизионен сериал „Спешно отделение“. Има издадени над десет бестселъра, преведени на повече от 30 езика и продадени над 150 милиона екземпляра по целия свят.

Майкъл Крайтън е роден на 23 октомври 1942г. в Чикаго. Израства в Ню Йорк, а се дипломира с отличие в Харвардския колеж. През 1969г. става доктор по медицина. Много от творбите на писатели са ориентирани тъкмо към тази част от образованието на Крайтън – например романът „Щамът Андромеда“ (1969г.) се разказва за учени, борещи се с извънземен вирусен микроорганизъм. Тази книга е първият бестселър на писателя и първата негова книга, която е филмирана в Холивуд.

В литературните среди се приема, че авторът е създател на жанра техно-трилър – произведенията му се отличават със стабилна медицинска и научна основа, както и с увлекателен и интригуващ стил на писане.

Майкъл Крайтън обаче остава най-популярен с романите си „Джурасик парк“ и „Изгубеният свят“, които са филмирани през 90-те от режисьора Стивън Спилбърг и които му донасят световна слава. Писателят е съавтор на сценария на „Джурасик парк“, както и на хитовия „Торнадо“ от 1996г.

Книгата му „Състояние на страх“ (2004г.; в България – 2006г.) пък предизвиква сериозни полемики сред учените по темите, свързани с глобалното затопляне и възможните екологични катастрофи. Романът поставя под съмнение климатичното повишаване на температурите, което в един момент бе прието за абсолютна истина, и тъкмо това го прави толкова провокативен за изследаватели, еколози и обикновени читатели.

По сценарий и идея на Крайтън е заснет и хитовият сериал „Спешно отделение“, награден с 14 награди „Еми“, който постига невероятен успех не само в САЩ, но и навсякъде, където се излъчва.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече