вторник, октомври 19, 2021

Потоци от лава от вулкана Кумбре Виеха поглъщат домовете на хората

Истински кошмар преживяват хората на испанския остров Ла Палма. Потоци от лава от вулкана Кумбре Виеха напредват бавно към крайбрежието, за да се влеят в океана.

Лавата се движи със скорост 200 метра в час и се намира на около 2 километра от водата, предаде Франс прес.

Правителството на Канарските острови, сред които е и Ла Палма, посъветваха жителите на района да си покриват носа и устата, когато излизат навън и обособи зона от две морски мили, в която никой няма право да плава, около мястото, на което се предвижда да навлезе лавата в океана. Властите препоръчват на любопитни жители и туристи да не се трупат там, за да гледат очакваното зрелище.

Смята се, че вливане на нажежената лава в океана може да предизвика експлозии, вълни от кипяща вода или отделяне на токсичен газ. Облаците, които може да се образуват от взаимодействието на лавата с морската вода са много киселинни и могат да бъдат опасни за хората, ако те са прекалено близо, предупреждават вулканолози и геофизици.

Утре на остров Ла Палма пристига испанският крал Фелипе Шести, за да оцени лично ситуацията, информира БТА.

Изригването на вулкана в неделя предизвика евакуацията на над 6 100 души, от които 400 туристи. Това е първо изригване на вулкана от 1971 г. То причини огромни щети, оценявани засега на 400 милиона евро, казва премиерът на Канарските острови Анхел Виктор Торес. Лавата от вулкана е разрушила 185 сгради, от които 63 жилища. Тя е покрила 103 хектара.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече