петък, септември 17, 2021

Правителството на Нидерландия подаде оставка заради скандала с детски надбавки

Цялото правителство на Нидерландия подаде оставка заради скандала с издръжката на деца. Това съобщиха АФП и ТАСС.

Премиерът Марк Рюте скоро ще изпрати официално писмо за оставката до крал Вилем-Александър.

В средата на декември миналата година парламентарна комисия публикува резултатите от разследване, което показа, че много родители в Нидерландия са обвинени погрешно в злоупотреба със системата за детски надбавки. Документът отбелязва, че са допуснати грешки по отношение на поне 9 000 семейства, но всъщност може да са много повече. Вината за ситуацията е на министри, държавни служители, членове на парламента и дори съдилища, които не са помогнали на семейства в изключително тежко финансово положение, след като на последните им е било наредено да върнат получените по-рано средства обратно в държавната хазна.

Тежкото парламентарно разследване през декември заключи, че държавните служители са отрязали обезщетения за хиляди семейства, погрешно обвинени в измами между 2013 и 2019 г., съобщава АФП. От много от отговорните се изискваше да изплатят обезщетения на обща стойност десетки хиляди евро.

Фактът, че някои родители са били разследвани от данъчните служители, тъй като са имали двойно гражданство, подкрепя също дългогодишните критики срещу системния расизъм в Нидерландия.

Нидерландското правителство обяви поне 30 000 евро обезщетение за всеки родител, който е бил обвинен погрешно, но това не бе достатъчно, за да заглуши нарастващата шумотевица около скандала.

Следващите общи избори са насрочени за 17 март. Не се очакват промени по отношение на датата на гласуването, според ТАСС.

Четирите партии, влизащи в управляващата коалиция, се договориха кабинетът да продължи да функционира на доброволни начала в борбата срещу пандемията от коронавируса. Другите въпроси ще бъдат отложени до формирането на ново правителство след изборите през март.

Марк Рюте е ръководил три коалиционни правителства от 2010 г. насам, като за последно спечели изборите през 2017 г. въпреки силната съпротива от крайнодесните. Досегашните анкети сочат, че той вероятно ще спечели четвърти мандат на следващите избори, като общественото мнение все още подкрепя до голяма степен неговото справяне с коронавирусната криза.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече