събота, юли 2, 2022

Преболедувалите ковид може да имат антитела двадесет месеца

Събищха интересна новина за антителата, които човек може да има след прекаран коронавирус.

Хората, които са преболедували от новия коронавирус, може да имат антитела до двадесет месеца, установи американско проучване, цитирано от сайта Хелтдей.

Изследването е на специалисти от университета „Джонс Хопкинс“ в Балтимор, щата Мериленд.

Направени са кръвни проби на общо 816 неваксинирани възрастни американци. Анализът показва, че антитела имат 99 процента от доброволците, които са имали положителен тест за COVID-19. Те са налични в пробите на 55 процента от тези, които смятат, че са били инфектирани, но не са се изследвали, както и на 11 на сто от участниците, смятащи, че никога не са боледували от новия коронавирус.

„Почти всеки с документирана инфекция има антитела и изглежда, че те се запазват доста дълго време“, каза авторът на изследването д-р Дори Сегев, трансплантационен хирург. Той обаче предупреждава, че наличието на антитела не е гаранция, че човек не може да се зарази повторно.

Обнадеждаващи са доказателствата за естествен имунитет при неваксинирани здрави възрастни в САЩ след потвърдена инфекция с COVID-19, но не е ясно по какъв начин нивото на антитела влияе на защитата срещу бъдещи инфекции, особено при нови варианти.

Според доктор Ото Йънг, имунолог от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, проучването показва, че „хората имат антитела, които се образуват след COVID-19, но не ни казва нищо за имунитета, тъй като не знам какво ниво на естествени антитела е необходимо за защита“. Той е сред специалистите, направили проверка на резултатите от проучването на доктор Дори Сегев.

Други проучвания вече показаха, че антителата, придобити след преболедуване от COVID-19, намаляват с течение на времето, най-често след около шест месеца. Йънг отбелязва, че новото изследване анализира информация за точно определен момент във времето.

Затова и експертите бързат да предупредят, че последните открития не означават непременно защита срещу повторно заразяване. Те подчертават, че ваксините остават важна част от стратегията за борба срещу COVID-19.

Данните от изследването на учените от „Джонс Хопкинс“ са публикувани в Списанието на американската медицинска асоциация, допълва БТА.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече