неделя, януари 17, 2021

Предложение: За пияни и дрогирани шофьори – доживотен затвор и отнемане на коли

Нови и много по-строги наказания за пияни и/или дрогирани шофьори, които са убили хора в катастрофа на пътя или са предизвикали катастрофа, предлага главният прокурор Иван Гешев. Това беше обявено на нарочна пресконференция.

Основните предложения са следните:

1. Шофьор, с над 2 промила алкохол в кръвта, който умишлено е причинил смърт на един човек или повече хора на пътя, да влиза в затвора за срок от 15 до 20 години или да му се налага дори доживотен затвор. Същите наказания да може да се наложат, ако шофьорът е дрогиран, няма шофьорска книжка със съответната категория на управляваното превозно средство , както и ако е превишил с над 50 км/ч позволената в участъка на катастрофата скорост.

2. В изброените по-горе случаи, главният прокурор иска да се отнемат в полза на държавата управляваните превозни средства, независимо чия собственост са били до момента на катастрофата. 3. Освен това, Иван Гешев иска отнемане на автомобил или друго превозно средство в полза на държавата във всички случаи, в които шофьорът е с алкохол над 1,2 промила или шофьорът е дрогиран. Не стана напълно ясно дали държавата ще конфискува кола, която е открадната от пиян и/или дрогиран човек и след това полицията я спре.

Колко точно означава 1,2 промила зависи много от това за какъв човек говорим – като тегло, като литри кръв в тялото, като метаболизъм на организма. Но грубо, при употреба на концентрат става въпрос за около половин бутилка ракия, коментира пред Actualno.com експертът Робърт Ахабабян, собственик на занимаващата се с търговия с алкотестери и тестове за наркотици фирма „Керагон“.

По думите му, има специални формули, на база на които може да бъде изчислено при различно количество и вид алкохол и различни килограми и метаболизъм на съответния организъм кога ще преминеш определена граница на концентрация – в случая над 1,2 промила. Той обаче напомни, че е едно полеви дрегер, друго е кръвна проба, както и че има начини да бъде свалена концентрацията на алкохол в кръвта, които се използват от искащи да избягат от наказание нарушители – например ако се яде кисело мляко и се пие много вода. Затова е много важно кога се прави съответният тест.

Стана ясно и, че главният прокурор е указал на прокуратурата да налага запор и да отнема моторни превозни средства при случаи на катастрофи, за които може да се търси обвинение за умишлени действия и има досъдебно производство в тази насока.

Източник: Actualno.com

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече