неделя, юни 20, 2021

Предпразнично пазаруване: Ако има опашки, полицията ще ги разгонва

Полицейски патрули ще обикалят големите магазини, така че ако има струпване на хора, опашки, да ги разгонват

Сериозен контрол по време на предстоящото предпразнично пазаруване. За това се разбраха икономическото министерство, Националният оперативен щаб и представители на големите търговски вериги, предаде бТВ.

„Добрата новина за Министерството на икономиката е, че сектор „Търговия“, с изключение на моловете, продължава да работи. Абсолютно всички се обединихме около това и те (веригите) поеха ангажимента за плътно спазване на противоепидемичните мерки. Най-важното е здравето на хората, от които зависи икономиката“, коментира ресорният министър Лъчезар Борисов.

За целта ще има повече дезинфектанти, проверки на входовете и засилена охрана. МВР ще се включи, като патрули ще се включват, за да не се допускат струпвания пред обектите. Те ще са с удължено работно време, за да няма опашки в час пик. „От търговските вериги се очакваше помощ и по линия на МТСП. Разговарял съм с министър Сачева – ако имат недостиг на хора за охрана и персонал, да им се осигурят през бюрата по труда“, обясни Борисов.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев похвали хранителните вериги, като отбеляза, че при тях, за разлика от заведенията, не е имало опити да се прескачат забраните: „Българинът е цар в това да намери нещо, с което да заобиколи закона“.

Полиция, РЗИ, пожарна, Комисията за защита на потребителите и агенцията по храните ще изпратят свои служители, които ще следят за нередности. Ще се наказват както недобросъвестни търговци, така и граждани, които не спазват мерките. Йордан Матеев от Сдружението за модерна търговия отбеляза, че по-силното полицейско присъствие „би дисциплинирало поведението на хората“.

Оформянето на съвместни екипи между институциите цели затягане на контрола. Един екип ще обикаля по 5-6 магазина на ден и ще реагира на подадени сигнали. Функциите на всеки един от органите в тези екипи са ясни. Ако не носите маски, ще бъдете глобен по Закона за здравето (от РЗИ). Ако в магазин има струпване на клиенти и не е осигурена дистанция, „малко нечестно“, но той ще бъде затварян за различен срок от 2 до 24 часа, а основание за това има в много закони, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Наличието на представители на полицията е екипите се обуславя от факта, че те имат право да поискат документ за идентификация на нарушителите, а здравните инспектори да напишат акт, обясни Кунчев.

Тези мерки не са някаква сензация, като „смесеност на екипа са нововъведение“, но през последните месеци няма ден, в който в обектите на всяка една търговска верига да няма по 15 проверки, съобщиха от Сдружението за модерна търговия.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов заяви, че подкрепя въвеждането на „зелени коридори“ за по-възрасните клиенти, защото това ще опази „живота на нашите майки и бащи“, но отбеляза, че през последните дни са водени много дискусии по въпроса с търговските вериги и въпросите по тази тема трябва да се отправят към тях.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече