сряда, октомври 20, 2021

Премиерът: Горанов е прав, че не трябва да се пипа ДДС. Поемам политическата отговорност

Горанов е прав, че не трябва да се пипа ДДС, но поемам политическата отговорност, каза пред журналисти във велинградско село премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Как точно той ще поеме политическата отговорност така и не стана ясно от коментарите му пред журналисти в село Биркова, където премиерът бе именно в компанията на финансовия министър Владислав Горанов и на образователния Красимир Вълчев. Там тримата провериха ремонта на Основно училище „Д-р Петър Берон“.

Борисов отказа да отговаря на журналистически въпроси, свързани с дейността на бившия омбудсман Мая Манолова, както и за прехвърлянето на собствеността на футболния клуб „Левски“. Клубът му бе прехвърлен от обвиняемия бизнесмен Васил Божков, но той отказа да приеме акциите.

На въпрос за намаляването на ДДС за кръчми и книги по негова инициатива – на което Горанов се противопостави остро – Борисов увери, че между двамата няма напрежение. Премиерът призна, че вече е на мнението на Горанов и председателя на бюджетната комисия в парламента, че по-малката ставка на ДДС е абсолютна грешка и заяви, че поема политическата отговорност за това решение.

Обясни решението си с думите, че ресторантьорите са били ударени най-силно от кризата и това е била молбата на бранша с 300 хиляди служители. Те твърдят, че с по-ниската ставка и с увеличаване на осигурителния праг ще има повече приходи в хазната.

„Единственото, което чувам от Горанов е „не ме карай да съм усмихнат и да се радвам от твоето решение – каза Борисов. – Ние говорим всеки ден по много теми. Ето и сега за пътя знам какво ще каже Горанов: „АПИ си има бюджет“. Аз се обграждам с хора, които ми казват кое не е правилно и не споря с тях.“ Последното бе по повод обещанието на Борисов към хора от селото, на които обеща да се намерят 5 милиона лева за ремонт на пътищата в района.

При обявяването на решението си за сваляне на ДДС от 20% на 9% за ресторантите Борисов бе доста по-рязък по отношение на Горанов от днес. Тогава заяви, че на който не му харесва и не е съгласен – да си ходи, а също – че не Горанов му е началник, а обратното.

„Ще намалим ставката на ДДС за ресторантьорите до края на 2021 година – ако се окажат прави и приходите в бюджета са по-големи, аз ще се надсмивам на Владислав Горанов. Ако не – ще върнем ставката от 20 процента“, обеща Борисов.

Решението за ремонт на пътя и на училището също е политическо и сега на Горанов ще му е криво, но ще ги намерим тези пари, каза Борисов.

„Риск от промяната на ставката на ДДС за един сектор е, че със същите аргументи можем да го променим за всички“ – каза на свой ред Горанов. – Рисковете пред нас са дебатите за други сектори, които искат да им се свали данъка. Най-големият риск е, че ако загубим голяма част от приходите от този данък ще опрем до увеличение на преките данъци. Това ще доведе до цялостно преразглеждане на данъчната система.

В случая нито един от нашите партньори, нито една от системните партии, като изключим ДПС, не ни поддържаха за запазването на данъчната система и при всяка възможност изкарваха популистки тези как тя трябва да се промени в една или друга посока, каза още Горанов. Тук разбирам Борисов като лидер на партията, която се явява на избори. Докато няма ясна ценностна система кое е правилно и кое е грешно, не може само една партия да носи отговорност за политическата лудост, в която и наши партньори често изпадат.“

Източник: Offnews.bg

Подобни публикации
1 Коментар
  1. vladimir казва

    Сега е времета за рестартиране на българската икономика.Тъй като най-важното е осигуряването на енергийната сигурност на държавата ,тези милярди трябва да се инвестират за изграждане на атомната електроцентрала в Белене?Второ ще трябват поне 1 милярд за селското стопанство- възстановяване на поливните съоръжения /канали ,тръбопроводи ,помпени станции/ увеличаване на поливните площи и увеличаване на животновъдните ферми? Трето ще трябват 1 млд за подмяна на водоснабдителната канализация в селищата и между тях,изграждане на нова ,там където няма и изграждане на пречиствателни станции ,за да се подобри живота на хората и да се използва водата за напояване?Да сега е времето за рестартиране на българската икономика,но парите трябва да се инвестират в производства ,които са ефективни в бъдеще.

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече