неделя, октомври 24, 2021

Проф. Андрей Чорбанов: Ако човек има имунитет, той не заразява

„Либералните противоепидемични мерки и слабата дисциплина на хората у нас доведоха до това, че повечето се срещнаха с вируса… Понесохме риска на по-свободното поведение, имахме висока смъртност и висок брой заболели, но голяма част от населението се срещна с вируса. Следва тези хора да бъдат запазени занапред“. Това каза пред БНР проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН.

Той поясни, че хора, които имат нужда от ваксинация, трябва да бъдат убеждавани за имунизация: .

„Здравната грижа трябва да бъде насочена към хората с медицински предписания – болни, възрастни, хора с диабет, със сърдечно-съдови проблеми, хора с тежки автоимунни заболявания. Това трябва да е мишената… Огромният брой хора, починали в следствие от вируса, са такива с много съпътстващи заболявания или възрастни хора“.

В предаването „12+3“ проф. Чорбанов допълни:

„Абсурд е година и половина вече държавите да бъдат в полувоенен режим заради превантивност нещо да не се случи… Маските трябва да отпаднат. На открито и при тези температури случаите на нашата географска ширина и при гъстотата на населението ни намаляват. Ако някой се чувства в рискова група, негова грижа е да предприеме мерки за себе си… Хората, прекарали заболяване, няма логика да бъдат с предпазни средства. Ако човек има имунитет, той не заразява и не разпространява заболяването“.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече