понеделник, октомври 18, 2021

Проф. Асен Балтов: От медиите разбрах, че съм освободен като директор на „Пирогов“

Аз съм малко изненадан. Снощи от медиите разбрах, че съм освободен от поста директор на „Пирогов“, каза проф. Асен Балтов в интервю за сутрешния блок „Тази сутрин“. По думите му нито една от причините, посочени за неговото уволнение, не са доказани. Цитираната причина е, че след извършена проверка са установени неоснователно получени суми в размер на общо над 1 млн. лева.

Сега имаме едни констатации. Бяха ни връчени пет протокола след тази проверка и казахме, че ще възразим в седемдневния срок, който още не е изтекъл, каза още Балтов.

Никой дори не е съобщил на администрацията в „Пирогов“. Направена е една смяна, която е продължила четири часа, извикани са новият член на борда, новият директор, поставени са в една стая и в тотално затъмнение, откъдето е започнала цялата тази работа, коментира проф. Балтов. Той добави, че би трябвало министър Стойчо Кацаров да го потърси лично и да аргументира решението си да го освободи от поста директор на „Пирогов“. Категорично смятам, че имаше един сценарий, който се развиваше още в началото когато Кацаров взе поста, смята проф. Балтов.

Той е категоричен, че фиктивен прием на пациенти в болницата не е имало, а въпросните 850 души са лекувани до един за усложнения след прекаран COVID-19.

За допълнителните пари за „Пирогов“ по НЗОК, Балтов коментира, че болницата редовно кандидатства за дофинансиране, защото разходите им са огромни. Един пациент с коронавирус средната стойност на пътеката му е 4000 лв., а НЗОК дава 1200. Ние подаваме документи, с които доказваме разходите си, те отиват в НЗОК, където се събира надзорът на касата и решава дали да бъдат отпуснати тези средства, коментира Балтов.

Той критикува и работата на служебния министър – Служебното правителство имаше да направи две неща. Първо да се усили ваксинационния план и, второ, да се подготвят болниците за евентуална вълна през септември или октомври. Нито едно от тези неща не виждам да е направено, коментира проф. Балтов. Бившият директор на спешната болница е категоричен, че ще търси правата си по съдебен път.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече