четвъртък, януари 28, 2021

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Няма нито една научна статия против маските

„Не смятам да се стигне до затваряне на училища. Родителите и учениците са отговорни“, каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин“.

Според него може да има леко увеличение на случаите, като подчерта, че досега установените заразени ученици и преподаватели не са се инфектирали в училище. Над 500 ученици са под карантина до момента.

При контакта на учениците сега – след първата седмица в училище – се очаква увеличение на заболелите, добави Кантарджиев, но е важно по места как се спазват мерките, обясни той.

Проф. Кантарджиев коментира и движението на заболяването у нас през последните месеци. След лятото през септември има лек спад на заразените с COVID-19, каза той.

Проф. Кантарджиев бе категоричен, че маските намаляват разпространението на заразата. Той даде пример, че ако имаме индекс на разпространение 1 към 2 или един човек заразява двама – при носене на маски той става 1 към 1. Кантарджиев се възмути от безотговорното говорене, включително и на негови колеги лекари, че вирусът е слаб и се пренебрегва носенето на маски.

„Няма и една научна статия против маските, категоричен бе проф. Кантарджиев и добави, че навлизайки в сезона на гриповете, маските допълнителни създават защита и от тях. Ще има продължаване до края на ноември на извънредната епидемична обстановка, каза още директорът на Центъра по заразни и паразитни болести. Прекалено е пак да има изолацията по къщите“, коментира Кантарджиев и добави, че се надява да не се стигне до това.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече