вторник, септември 22, 2020

Проф. Искра Баева: Политическата цензура беше заменена от диктата на парите

Политическата цензура беше заменена от диктата на парите. Това каза историкът проф. Искра Баева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 10 ноември.

Проф. Баева обясни, че след 10 ноември 1989 г. България е станала част от световния пазар, но повече като консуматор, отколкото като производител.

„За селското стопанство равносметката е още по-нерадостна – сривът е видим както в зеленчукопроизводството и овощарството, така и в животновъдството. Смесена е равносметката и в сферата на културата, която беше освободена от диктата на цензурата, но загуби държавния меценат и беше принудена да се подчини на пазара с всички последици от това. За тези 30 години журналистиката преживя бурен възход и болезнено падение, особено в сферата на вестникарството. Дори и най-голямото постижение – ликвидирането на цензурата, вече не е толкова сигурно, защото политическата цензура беше заменена от диктата на парите“, коментира проф. Баева.

Тя отчете като несъмнен успех на демокрацията правото да пътуваме свободно. Според нея обаче и при него могат да се видят и някои отрицателни последици, като улесняване емиграцията, особено на младите, чиито дълготрайни последици ще се видят в бъдеще.

Деница КИТАНОВА

Източник: Focus-news

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече