вторник, февруари 25, 2020

Проф. Николай Овчаров, археолог: Борбата за българската самостоятелна църква е в основата на освободителното движение

Борбата за българската самостоятелна църква е в основата на освободителното движение. Това каза за предаването „Светилник“ на Радио „Фокус“ археологът проф. Николай Овчаров. Той обясни, че икономическото развитие и замогването на българите е позволило строенето на големи църкви и тяхното стенописване. Проф. Овчаров добави, че с влизането в сила на издадените от Високата порта Гюлхански хатишериф от 1839г. и Хатихумаюна от 1856г. са отпаднали ограниченията за строежа на църквите.

„Ако преди църквите са били вкопавани в земята, ограждани с високи зидове, за да не бъдат, както е било правилото, виждани от мюсюлманина, който минава на кон отстрани, да не се вижда нито кръста, нито самата сграда. Вече през 60-те и 70-те години на XIXв. се строят красиви църкви с куполи и кубета. Практически това може да се каже, че е края на Българското възраждане“, подчерта професорът.

Проф. Николай Овчаров каза още, че през Възраждането църквата е имала основна роля в образованието и просвещението на българския народ. Според него упадъкът на Османската империя и успоредното замогване на българите е позволило тяхното обединение и организиране.

Слав МЕХАНДЖИЙСКИ

Източник: Focus-news

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече