вторник, септември 29, 2020

Проф. Николай Витанов с прогноза за Covid-19: След края на септември нещата няма да изглеждат толкова добре

“Епидемията тъпче на едно място засега”.

Това заяви в ефира на Нова телевизия математикът от Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.

“Сметките ми се сбъдват, защото зад тях стои мощната теория “Синергетика”. Дългосрочно нещата обаче не седят много добре. Най-малко 16 000 души ще са болните в края на август и 25 000 в края на септември. В края на тази седмица очаквам 14 000 болни. Броят на регистрираните болни се умножава по 8 и става ясен броя на хората, които са се срещали с болестта. За септември няма риск за здравната ни система. Това което стана ясно е, че тя работи”, каза още математикът.

“Здравната ни система трябва да се подготви, защото след края на септември нещата няма да изглеждат толкова добре. Засега се търпи ръстът на заразата, но с бавни темпове се увеличават нещата и ако се натрупа – ще стане неприятно. Ако здравната ни система обаче се подготви – ще се справи”, подчерта проф. Витанов.

По думите му щабът в момента не се вижда много много, но той си работи. Засега италианският модел не се очаква. Здравната система няма да издържи само, ако се намесят външни фактори. Тази криза е един котлон, който е много силен и тенджерата може много бързо да заври, обясни още той.

Източник: Novavarna.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече