сряда, януари 27, 2021

Прокурор Красимир Конов: Няма потвърждение за взривни вещества в жилището в кв. „Владислав Варненчик“ във Варна и в избените помещения

Няма потвърждение за взривни вещества в жилището в кв. „Владислав Варненчик“ във Варна и в избените помещения. Това каза окръжният прокурор на Варна Красимир Конов по време на брифинг във връзка с вчерашния взрив в жилищна сграда във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Той уточни, че за днес е предвиден допълнителен оглед на местопроизшествие за търсене и намиране на други находки. „Засега по отношение на взривни вещества, няма потвърждение, че в жилището, в избените помещения са били съхранявани взривни вещества“, допълни още Конов.

Във връзка с двата трупа, намерени след взрива, окръжният прокурор заяви, че има създадена организация за предоставяне на пробите и на сравнителен материал в специализирана лаборатория. „За съжаление Варна не разполага с такава. По тази причина в Бургас ще бъде назначена тази експертиза“, допълни още Конов.

Самоличността на загиналите все още не е установена. Според прокурор Конов не се знае първо пожар или взрив е станал причина за фаталния инцидент, както и причината за пожара. Органите на реда издирват Веселин Димитров, за който имаше съмнения, че е подпалил жилището. Не се е потвърдила първоначалната информация на съседи, че часове преди пожара той е изнасял вещи от жилището.

По думите му няма данни за психическото състояние на извършителя на взрива, което да буди притеснение. „Разпитани са негови близки, негови роднини“, допълни още Конов. На въпрос колко сигнала за домашно насилие имало по адрес на заподозрения, той заяви, че не може да отговори на този въпрос. „От 6 януари има заповед за незабавна защита, по силата на която на Веселин Димитров е заповядано да напусне жилището, което е обитавал, както и да приближава жената, която е живял на съпружески начала на по-малко от 200 метра“, допълни още окръжният прокурор.

Прокурор Конов поясни че още днес ще бъде разрешено на семействата, които бяха евакуирани от горящата сграда, да се върнат по домовете си. Апартаментите, в които са намерени двете тела са напълно унищожени от взривната вълна. Засега няма установени изменения в конструкцията на блока.

Агенция „Фокус“ припомня:
На 13 януари около 04.20 часа, на телефон 112 е постъпил сигнал за взрив и последвал пожар в апартамент, намиращ се на четвъртия етаж в блок 302 на квартал „Владислав Варненчик“. На място незабавно са изпратени екипи на Районна служба по пожарна безопасност – Варна, които установяват, че гори цялото жилище. Двама са загиналите при взрива на апартамент във Варна. Окръжната прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство за палеж с двама загинали и нанесени значителни материални щети. В един от апартаментите е живеел 66-годишен мъж, който е бил забелязан да изнася багажа си до късно снощи. Причина да се изнесе от апартамента на жената, с която доскоро живеел на семейни начала, е ограничителна заповед отпреди седмица заради домашно насилие. Мъжът е бил военен, след това е работил в полицията, откъдето е бил дисциплинарно уволнен през 1995 г. за корупция. Той е обявен за издирване от ОДМВР.

Източник: Focus-news.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече