сряда, май 27, 2020

Пролетното почистване, което трябва да направиш още днес (и не говорим за дома ти)

Да, вероятно ще се повторим, ако ви кажем, че сега всички разполагаме с достатъчно свободно време да правим всичко, което обичаме или сме отменяли за „друг път“.

Ако сте следвали нашите съвети, вероятно вече сте прочели поне една книгаприпомнили сте си любимите филмиотишли сте на виртуална разходка по света. Направили сте пълна дезинфекция на дома ви и традиционното пролетно измиване на прозорците… Но има едно нещо, което вероятно сте забравили и е не по-малко важно – информацията, която споделяте в интернет.

Вижте как да направите пролетно дигитално почистване в няколко бързи стъпки: 

Актуализирайте паролите си. Не използвайте една и съща комбинация за всички ваши регистрации. Препоръчително е и да ги променяте през няколко месеца. 

Въведете адреса https://myactivity.google.com/myactivity в браузъра си. Тук можете да преглеждате активността си, която Google запаметява. С няколко клика в менюто отстрани можете да изтриете цялата информация, което е записана до момента.

Ако сте получавате безброй досадни имейли, защото сте се абонирали за услуга, която вече не представлява интерес за вас, сега е времето да спрете с всичко това. Прегледайте електронната си поща и преценете от каква информация вече нямате нужда. 

Разгледайте профила си в социалните мрежи. Изтрийте или скрийте всички снимки, които не желаете да споделяте повече със света. Помислете и за чистка на списъка ви с приятели и последователи.

Проверете папката с изтеглени файлове. Вероятно вътре ще заварите информационен хаос и всевъзможни неща, които сте изтеглили импулсивно. Направете услуга на твърдия си диск и се освободете от всичко излишно. 

Проверете дали сте осъществили вход в сайтове от трети страни чрез профила си в социалните мрежи. Това е ефективен начин да прескочите досадната регистрация, но си струва да проверите и отмените дотъпа до вашите лични данни, особено ако вече не се нуждаете от услугите им. 

Влезте в сайта https://haveibeenpwned.com/ и в търсачката въведете имейл адреса си. Резултатът ще покаже дали личната информация, която сте предоставили там, е била обект на хакерска атака.

Източник: Edna.bg

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече