събота, ноември 28, 2020

Промените в Кодекса на труда са в ущърб на българския работник


ПГ на „БСП за България“ подкрепя протеста на синдикатите срещу промените в извънредния труд и сумираното работно време

„От ПГ на „БСП за България“ заявяваме категоричната си подкрепа към протестиращите против промените в Кодекса на труда под надслов „Кодекс на труда или Кодекс на роба“ и техните справедливи искания.  Казваме „Не!“ на извънредния труд и сумираното работно време.
Чрез промените в Кодекса на труда управляващите се опитват да облекчат режима на въвеждане на извънреден труд и да удължат срока на сумарното изчисляване на работното време при въведен режим на извънреден труд. Това го правят под прикритието на транспониране на Директива 2003/88/ЕО на ЕС. Тези промени от дълго време са дискутирани в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество и извън него и не срещат еднозначна подкрепа от социалните партньори, най-вече синдикатите. Не се приемат и от ПГ на „БСП за България“, защото някои от тях са в явен ущърб на работниците и служителите.
От „БСП за България“ сме направили предложение между първо и второ четене да отпаднат всякакви възможности за въвеждане на повече часове извънреден труд и сроковете при сумарното работно време да останат точно такива, каквито са регламентирани в директивата – без възможности за заобикалянето им.
Разбира се, с развитието на технологиите и индустриалните и трудовите отношения, с промяната на условията на труд заради повсеместната цифровизация и заради Ковид кризата, се изискват промени във най-важния закон, уреждащ трудово-правните отношения – Кодекса на труда. Но тези промени трябва да са консенсусни, балансиращи и не ощетяващи, а запазващи интересите, правата и придобивките на всяка от страните в трудовия процес.“
Това се казва в позиция на ПГ на „БСП за България“ по повод предложените от управляващите промени в Кодекса на труда.
По-рано днес депутатите от ПГ на „БСП за България“ Виолета Желева и Георги Свиленски се включиха в протеста на синдикатите, който е под надслов „Кодекс на труда или Кодекс на роба“. Пред медии Желева коментира: „Извънредният труд е вреден и не трябва да допускаме увеличението му на 300 часа. Нашата позиция на ПГ на „БСП за България“ я изразихме категорично и ясно на комисия, че сме против тези промени. Българският работник е достатъчно демотивиран от ниското заплащане и лошите условия на труд. Затова и близо 2 млн. българи вече работят зад граница. С тези промени управляващите  прехвърлят още повече тежест на плещите на българския работник. С допускане на двойно повече извънреден труд и удължаване на допустимия период за изчисляване на допълнителното работно време, българските граждани ще полагат труд при условия, които няма как да доведат до по-голяма производителност.“

Източник: Cross.bg

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече