петък, септември 17, 2021

Пропастта между бедни и богати много се засилва

Това е временно, логично е да е временно. Така икономическият експерт Агоп Каспарян коментира новината, че милионерите в България се увеличават. Нещо друго е по-притеснително – отваря се една огромна пропаст между депозитите до 1000 лева и депозитите над 1 000 000 лева. Намаляват най-малките депозитите с 423 000 – те не преливат към депозитите между 1000 и 1500 лева. Тези, които имат най-малки депозити, ги теглят и харчат, за да преодоляват коронакризата, смята Каспарян. „Пропастта между богати и бедни много се засилва”, заключи той пред БНТ.

160 – 180 000 безработни има в България, около 60 – 80 000 са трайно безработни. Има и около 400 – 500 000, които си търсят работа, но не могат да си намерят, обобщи Каспарян. Има и леко увеличение на цените в България, защото и вносът от други държави леко се ограничи, добави той.

Каспарян прогнозира увеличаване на данъците и посочи, че следва да се помисли за прогресивно данъчно облагане – идея на лидера на БСП Корнелия Нинова. Това не са чисто нови милионери – вероятно те са преместили пари на депозити, защото се оттеглят от финансовите пазари, където е голям разгул. Това заяви друг експерт – Кузман Илиев. До 60% депозитите под 1000 лева формират целия обем депозити. Тези хора са застрашени от бедност, от много тежка ситуация, коментира той. Илиев посочи коронакризата като „манна небесна“ за фармацевтичните компании, търговските вериги.

Източник: Actualno.com

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече