вторник, май 18, 2021

Пулмологът: Няма достатъчно информация дали трябва или не да се носят маски в училище

За съжаление няма достатъчно информация дали трябва или не да се носят маски в училище. След време, ще се прецени дали в училищата, в които по-строго са носени маски ще има по-малко заразени. Това заяви в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин“ пулмологът д-р Александър Симидчиев. В класната стая контролът е по-голям от учителя, отколкото в коридора, коментира пулмологът задължителното носене на маски от децата в коридорите на училищата. Маските не могат да бъдат вредни – хората, които оперират и лекуват носят маски по 8 часа на ден. Остава въпросът доколко са полезни предпазните средства, каза д-р Симидчиев.

Трябва да имаме обща нагласа за „новата нормалност“, а тя изисква да ограничаваме разпространението на вируса, разкри експертът. Важно е да предотвратим заразените деца в училището. Родителите трябва да мерят температурата на децата, коментира пулмологът. Маската е по-ефективна от шлема що се отнася до капковото разпространение, завърши д-р Александър Симидчиев.

Проблемът в началото на учебната година идва от това, че Министерството и въобще държавната политика в образованието е една, тя се отнася до средностатистическия ученик, а не до отделните случаи. Това каза от своя страна проф. Тодор Танев. В този смисъл не е възможно и не е нормално да мислим, че може да има капацитет нашата образователна система да удоволетворява всякакви индивидуални случаи на родители. Затова се подхожда до този сравнително болезнен и малко по-груб начин да се гледа кое е мнозинството, защото огромното мнозинство от родителите приема предприетите противоепидемични мерки, а малцина са тези, които не ги приемат, смята още проф. Танев.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече