сряда, февруари 26, 2020

Разкриха как българи продават органите си в Истанбул

Петима души са арестувани, след като полицията в Турция е разкрила канал за трафик на органи в Истанбул. Каналът бил създаден от български граждани и донори, които използвали болница в Истанбул за дейността си. Сред арестуваните има трима българи.

Как действала схемата:

По информация на Actualno.com, българските граждани са били използвани основно за донори за бъбреци. След сигнал на българските служби, при операция на турската полиция в Истанбул, е арестувана турската гражданка Ф.Ю., която е организирала трансплантациите, предава кореспондентът ни Нахит Догу от Кърджали.

По данни на турската полиция, Ф.Ю е посредничила между продавачи и купувачи на бъбреци български граждани. Тя е работела в истанбулска болница, която има клиника (филиал) в София. Чрез тази клиника Ф.Ю е организирала намирането на донори и купуваюи на бъбреци, след което ги изпращала в Истанбул. Съгласно турското законодателство, всяка трансплантация от донор, който не е роднина на реципиента, трябва да бъде прегледан от медицинските комисии в страната.

Затова Ф.Ю е представяла фалшиви документи за роднински връзки между българските граждани на истанбулската болница. Така се избягвало необходимото при други ситуации изрично разрешение за трансплантация от Етичната комисия на здравното заведение. Турската полиция е заловила Ф.Ю в Истанбулската болница, а българските граждани продавачи и купувачи на бъбреци на турско-българската граница, при опит да се завърнат в България. За акцията предава и турското издание Daily Sabah, цитирано от Агенция „Фокус“:

То потвърждава, че връзка между донори и купувачи е 55-годишна турска гражданка, която работела в болницата в Истанбул. Лечебното заведение разполага със своя клиника и в София, и жената била обвинена в това, че откривала нуждаещи се от органи пациенти в българската столица, и уреждала трансплантации за тях в Истанбул. Органите идвали от неизвестни донори. Частна клиника в Киев е търгувала с органи на отвлечени хора Частна клиника в Киев беше обвинена в трафик на човешки органи, според публикацията на „Информатор“.

Заподозряната била арестувана още на 1 февруари в болницата в Истанбул, докато се опитвала да изготви документи за нова трансплантация. Трима други заподозрени, български граждани, също са били задържани, докато се опитвали да напуснат Турция и да влязат в България. Съпругът на първата заподозряна също е задържан за съучастничество, а един от предполагаемите донори е напуснал Турция и е избегнал арест.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече