събота, август 1, 2020

Реакции срещу разпускането на британския парламент

Решението на британския премиер Борис Джонсън да разпусне парламента предизвика остра реакция сред депутатите и противниците на излизането на Обединеното кралство от ЕС без сделка, съобщава БНТ.  

Улични протести, петиция, събрала над 1 милион подписа срещу мярката и съдебни процедури срещу решението на Борис Джонсън, последваха плановете му да разпусне парламента за пет седмици от 9 септември.

Лидерът на шотландските консерватори Рут Дейвидсън. „Обясних, че промените, както професионални, така и лични, породиха това решение. Знаете, че никога не съм крила конфликтите, в които попадам заради Брекзит“, каза Дейвидсън.

Тя е противник на излизането от ЕС без сделка и е на страната на искащите оставане в блока.

Решението на Борис Джонсън да разпусне парламента беше окачествено от опозицията като „недемократичен акт“.

А председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу го определи като „гавра с конституцията“. Други открито нарекоха премиера диктатор.

Лидерът на британската Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви, че на 3 септември ще се опита да осуети плановете на премиера Борис Джонсън за спиране на работата на парламента, предаде Ройтерс.

Корбин изтъкна, че опозицията ще се опита да спре Джонсън с политически методи и с помощта на законодателния процес, така че да не се стига до Брекзит без сделка на 31 октомври.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече