неделя, май 31, 2020

Река Въча пресъхва нощем и рибата измира до сутринта

Стотици умрели риби плуват по брега на река Въча в района на Кричим през последните дни, пише Mediapool.bg.

През нощта коритото на реката пресъхва, а на сутринта хората от Кричим гледат мъртва риба. Това се повтаря вече няколко дни подред.


„Това е нощен геноцид върху река Въча. Най-малко от две вечери насам през нощта реката спира да тече! Виждате балканска пастърва как се мята на сухо. Това е невиждано и нечувано безобразие – да спреш река! Тази река ние, обикновените риболовци, я зарибяваме всяка година с балкански пъстърви, платени с левчета от нашия джоб. ВЕЦ-ът просто врътка кранчето на реката през нощта и почти цялото корито остава сухо.“ Това пишат в сигнал до институциите местните жители.

Един от тях – Денис Исов от „Риболовно движение – Кричим“ каза пред бТВ, че през последните три дни липсва санитарен минимум на водата от 1 часа през нощта до около 8:30 часа сутринта. Така рибите остават на сухо, агонизират и дори измират.

„Множество от градските котки бяха на пир тук, понеже навсякъде беше помляно с риба“, каза Денис Исов.

Нивото на водата в реката зависи от количеството, което подават трите ВЕЦ-а, които се намират по-нагоре в Балкана.

Два от тях – „Въча 1“ и „Въча 2“ са предупредили екоминистерството, че от 18 до 21 ноември спират работа заради ремонт. Ведомството нарежда на ВЕЦ „Кричим“ да компенсира, но само за 18 часа в денонощието.

„В тъмната част на денонощието, когато хората спят, когато не може да се види реката от населението, че в нея няма вода“, каза кметът на Кричим Атанас Калчев.

От сдруженията, зарибявали със собствени средства реката, предполагат, че водата е отклонявана през нощта умишлено.

„Не трябва да се оставя реката да пресъхва, а водата да отива в канала, на който канал, напоителен има изградени ВЕЦ-ове, частни“, заяви Георги Георгиев, член на Сдружение за доброволно зарибяване на реката „Олимпик 2002“.

Заради измирането на рибата от риболовен клуб „Балканка“ в четвъртък протестираха пред екоминистерството в София.

„В момента е размножителният период на пъстървата и загубите за природата са най-големи. Искаме оставката на Нено Димов, защото рибите не могат да се адаптират и оцелеят в неговото министерство“, каза Иван от клуб „Балканка“.

Пред протестиращите от НЕК обясниха, че при подаване на вода повече от 18 часа в денонощие има опасност от източване на язовирите.

„Основно водите от коритото на Кричим се използват за водоснабдяване на града. През нощта се предполага, че нуждата не е в големи количества“, заяви Ани Христова от НЕК.

На въпрос дали е подавана вода към частни ВЕЦ-ове, от екоминистреството отговориха, че проверяват случая.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече