четвъртък, септември 24, 2020

Росен Желязков: Социалните мерки не са прах в очите на хората

Тези мерки започнаха още по време на извънредното положение в началото на пандемията

Не виждам връзка между протестите и социално-икономическите мерки. Целта на мерките не са да служат като прах в очите на протестиращите или туширане на напрежението, или като разменна монета за социално и политическо спокойствие. Тези мерки започнаха още по време на извънредното положение в началото на пандемията. Това каза министърът на транспорта Росен Желязков пред NOVA. 

Мерките имаха нужда от фини настройки, 60/40 дълго време се настройваше към хората и към преодоляване на последиците от пандемията. Те са дългосрочни и ще касаят тази и следващата година. Дълго време чакахме Европейския съвет да вземе решение за финансовата рамка на ЕС до 2027 г. Имаме план за парите, тепърва ще се приемат отделните параметри на отделните оперативни програми. В момента работим за 2021 г. по всички сектори. Проблемът не е в размера, а в бързината на достигане до хората, затова една голяма част от ОПИК се изтегля и се дава под формата на грантове на малки и средни предприятия. Голяма част от мерките трябва да се ускорят. На въпрос дали лица от ДПС са получили сумарно над 500 милиона лева от ББР, което е огромна част от портфейла й, Желязков съобщи, че не знае. 

Попитан защо точно сега се иска събаряне на незаконни постройки в парк Росенец и защо ТЕЦ Варна бе изваден от студения резерв, министърът на транспорта съобщи, че в момента текат проверки за законосъобразността на постройките. „Когато говорим за върховенството на закона, трябва да имам правов ред за всички“, допълни министърът. ГЕРБ и ДПС винаги са били в политически и парламентарен антагонизъм, каза още Желязков. Интересен е въпросът след изборите как ще се състави правителство, явно следващият парламент ще е труден за договаряне на коалиционна форма на управление. Имаме нужда от стабилност, за да се преодолеят предизвикателствата, които пандемията представя. Г-н Георги Марков винаги е имал умения да предизвиква внимание с думите си, но нямам никаква представа какви са му отношенията със Сачева и Харизанов, щом са персонифицирани като обръщение, значи е лично. Не виждам политическа закачка в случая, коментира Желязков постът на депутатът от ГЕРБ Георги Марков във фейсбук. („С Харизанов и Сачева ГЕРБ е обречен. Ако Борисов си ги харесва, халал да са му. Въпрос на вкус. Каквото можах, направих за ГЕРБ заради Бойко и красивите герберки!“ – бел. ред.)

Ако се наложи, държавата ще направи актуализация на държавния бяджет, въпреки че разчита на парите от Европа. „Те не са дадени, но са договорени, което ни дава спокойствие засега“, завърши министърът на транспорта.

Източник: Kanal3.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече