четвъртък, октомври 22, 2020

Румънски всекидневник: Русия засилва атаките си срещу Европа, този път на прицел е България

Русия атакува България чрез Румен Радев. Това пише днес в обширна статия най-големият румънски вестник Romania Libera. Авторът на статията в румънския всекидневник – анализаторът Адриана Константинеску, излиза със заглавие: „Русия засилва атаките срещу Европа. На прицел сега е България“.

Сега Русия все повече се насочва към атаки срещу други по-малки европейски държави, които се борят да се защитят. През последните години Кремъл се насочи към балканската държава и членка на Евросъюза – България. Някои политически анализатори смятат, че Москва и нейните тайни служби подклаждат протестите в страната в продължение на месец.

Президентът Румен Радев е избран с подкрепа от лявата опозиционна БСП, която е наследник на бившата комунистическа партия, като се смята, че номинацията му е координирана между лидера на социалистите Корнелия Никова и руския генерал Леонид Решетников. Държавният глава излезе в подкрепа на хората по улиците. Това дори беше написано от влиятелния испански вестник ABC. Според изданието Радев и избягалият български олигарх от Дубай Васил Божков са сред организаторите на протестите в момента в България. Божков е обвинен от прокуратурата на страната за пране на пари и данъчни престъпления, припомня румънското издание.

Целта е свалянето от власт на ГЕРБ – проевропейската и пронатовска дясна партия, пише още Константинеску. Основна роля в този план изпълняват Елена Йончева и Иво Христов, които първоначално Радев взима в екипа си, а впоследствие станали депутати от европейската левица. Веднага след като встъпи в длъжност, Елена Йончева започна да пледира срещу санкциите, които ЕС наложи на Русия. Константинеску посочва и неговите маши – „проруските възпитаници“ Самата Елена Йончева е от руски произход – майка й Лариса е рускиня, а Елена е учила телевизионна журналистика по времето на комунизма в Москва. Руските тайни служби планират да компрометират България, като изданието цитира български политически анализатори, които смятат, че Йончева е участник в плана на Кремъл за компрометиране на България чрез съдебни системи на ЕС. Под предлог за борба с корупцията целта е да се изолира България от другите съюзници като напълно корумпирана държава, което е в пълно несъгласие с европейските директиви.

Целта е да се заклейми България по този начин като неуважение на върховенството на закона и да се проправи път за руските тайни служби да извършат преврат, като вземат властта от страната. Друга цел е да се използват „национални протести“ за сваляне на законно избраното правителство на проевропейския и пронатовски премиер Бойко Борисов от дясната партия ГЕРБ, която управлява България за трети път. Крайната цел на руските служби е страната да напусне ЕС и НАТО, като по този начин разшири влиянието си в региона, като същевременно играе подобна игра в съседна Сърбия, се казва в статията на Romania Libera.

Интересен случай е, че евродепутатката Елена Йончева е привлечена като обвиняема за пране на пари от българската прокуратура в качеството й на собственик и управител на дружеството „Офроуд“, с чиито средства тя е имала право да се разпорежда, пише в местните медии. Последно като журналист е работила във фалиралата частна телевизия ТВ7. Самата телевизия е била финансирана от рухналата частна банка КТБ на издирвания от прокуратурата в България бивш банкер Цветан Василев, криещ се в Сърбия. Държавното обвинение е установило, че през 2012 г. Йончева е направила съвместно дружество с офшорна фирма, която след това е внесла по сметките на новото дружество над 650 хил. лева (325 000 евро) именно от банката КТБ на издирвания банкер Цветан Василев преди финансовата институция да бъде докарана до фалит и да завлече спестяванията на десетки хиляди български граждани. Според прокуратурата в страната, Йончева е знаела, че изпира пари, които са били източени от КТБ в предходни години.

Елена Йончева не се интересува от имиджа на България и на последствията от нейната дейност. Тя има за цел да свали Бойко Борисов от власт и да увеличи руското влияние. Затова български евродепутати планират да уведомят ръководствата на Европейската народна партия (ЕНП) и на Партията на европейските социалисти (ПЕС) за тази директива на руските тайни служби, които използват органите на правораздаване за политически цели. Двете централи трябва да вземат още предвид поставените насоки и задачи пред европейските прокурори от месец май за недопускане на изпозването на правосъдните органи за политически цели и за употребяването им в полза на руски интереси. Както и за компрометиране на демократични и антируски партии и техните ръководители.

Местни анализатори твърдят, че Елена Йончева е многократно използвана за изпълнение на задачи на руските тайни служби, като се започне с повишаване на имиджа на сирийския диктатор Башар Асад с пари на руската външнотърговска банка VTB, за да се стигне чрез проруската опозиционна партия БСП до антибългарското и антиевропейското й присъствие в европарламента. Тя е стигнала до там, че да изисква от антикорупционната комисия на Испания определено политическо решение. Това трябва да се порицае, като й се потърси отговорност, защото е едно от доказателствата за нейната принадлежност към групата за изпълнение на руските стратегически цели. А именно, противозаконното използване на правосъдните органи на страни от ЕС за политически цели.

Това е настоящата и реална картина на руските действия в България. Натискът, който Москва оказва върху София, е на ниво политика, икономика, култура и религия. Ако днес човек продължава да обслужва руските хибридни действия и атаки, трябва да се знае, че 80 стотинки, от 1 лев в джоба на всеки българин, идват от ЕС. Руското влияние е „новата нормалност“ в Европа и може да се устои само ако останем в съюза. Авторът припомня още, че напоследък Русия е засилила натиска срещу Европа. Германия, Великобритания, Франция, Австрия, Испания, Полша се превърнаха в ключови обекти на руска намеса и влияние, поставяйки най-големите европейски икономики на „фронтовата линия на нова студена война“. Romania Libera припомня, че Испания разследва предполагаемото участие на Русия в опита за отделяне на Каталуния, Австрия е в постоянна готовност за възможен шпионаж, а външните отношения на Франция с Русия бяха преустановени за четири години. Наскоро Великобритания пък публикува безпрецедентен доклад, в който се твърди, че Москва се е намесила в референдума за независимост на Шотландия през 2014 г.

Това е реалната картина на руските действащи лица в България. Натискът от Москва към София е на ниво политика, икономика, култура и религия. Ако днес някой продължава да обслужва руските хибридни действия и атаки, той трябва да се конфронтира с факта, че от 1 лв. в джоба на българина, 80 стотинки идват от ЕС. Руското влияние е „новото нормално“ в Европа и само обединени можем да устоим! , завършва анализът на „Romania Libera“.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече