неделя, юни 26, 2022

Руският клон на Google започна процедура по банкрут

Руският клон на Google е започнал процедура по обявяване в несъстоятелност заради невъзможността да плати глоба от 100 млн. долара за поддържане на съдържание, което Москва смята за „незаконно“.

През декември 2021 г. московски съд наложи на Google глоба в размер на 7,2 млрд. рубли (113,5 млн. долара) за това, че не е премахнала съдържание, забранено в Русия. Технологичният гигант, който се опита неуспешно да обжалва решението, пропусна крайния срок за плащане – 19 март.

Google подаде известие за намерение да обяви неплатежоспособност в руския официален регистър „Федресурс“, „тъй като от 22 март 2022 г. предвижда невъзможност да изпълнява паричните си задължения“, съобщи държавната информационна агенция РИА Новости.

„Блокирането на банковата сметка на Google Russia от страна на руските власти направи невъзможна задачата на офиса ни в страната да функционира и да плаща на служителите ни възнаграждения и обезщетения“, съобщи говорител на компанията, цитиран от Reuters.

Първоначално не беше ясно какво ще означава това за достъпа на руснаците до популярната търсачка на Google или до други нейни услуги като YouTube. От Кремъл обаче по-късно подчертаха, че за разлика от Facebook и Instagram, които са обявени за „екстремистки“, Русия не планира да блокира YouTube.

Миналия месец Google спря рекламата си в Русия, за да се съобрази с безпрецедентните западни санкции, наложени заради войната в Украйна. YouTube също така блокира руските държавни медии, които подкрепят военните действия на Москва. Русия отвърна на удара с глоби, но не забрани уебсайта.

Още преди да нахлуе в Украйна, Кремъл засили натиска върху базираните в САЩ технологични гиганти. Сега Русия нарича представянето на съдържание, различно от реториката на Москва, „намеса във вътрешната политика“.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече