понеделник, август 2, 2021

Сачева: Обмисляме стъпково разхлабване на мерките – през две седмици. Първо са зимните курорти

Обсъжда се поетапно разхлабване на мерките за борба с разпространението на коронавируса. Това обяви в ефира на „Нова телевизия“ социалният министър Деница Сачева.

„Тази седмица предстои да обсъждаме темите за разхлабване на мерките. Бяхме обявили, че на 21 януари ще обсъждаме как ще продължим. По-скоро това, което говорим в момента, е да започнем поетапно разхлабване на мерките. Как точно ще се случи – предстои тази седмица да се установи това. Възможно е да има стъпково отваряне – на всеки две седмици да се разхлабват мерките на нещо ново. Но за момента няма окончателно решение“, каза тя.

„Днес, например, ще се решава за три от класовете от 5 до 12 клас. Хотели, ресторанти, молове – различни са предложенията. Едно от тях е да се почне поетапно разхлабване на мерките първо в зимните курорти, защото за тях сезонът вече почти приключва, и по-късно може би до средата на месец февруари за другите – ресторанти, заведения, които са в големите градове. За моловете може би също ще продължат още малко рестрикциите. В момента трябва да бъдем много внимателни, защото за нас е важно да намерим този баланс между ниската степен на заболеваемост, и това да има по-голям брой ваксинирани и по-голям брой оздравели. Това създава натиск за нас. Но за нас е много важно да не направим така, че ако отворим всичко внезапно и и изведнъж да се повишат бройките отново и да трябва отново да затваряме. Трябва да задържим този баланс. Не се готви затваряне до изборите, категорично. Предвижда се стъпаловидно внимателно управление на процесите на отваряне, така че да можем да задържим добрите резултати, които имаме към момента“, каза още тя.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече