събота, октомври 16, 2021

САЩ разкриха причината да не се върнат на Луната

Директорът на НАСА Джим Брайденщайн в интервю за ТВ канала CBS обясни защо американските астронавти не са успели да се върнат на Луната, предава РИА Новости.

По неговите думи, това е свързано с политически рискове, за каквито той посочва недостатъчното финансиране на космическите проекти, допълва агенция Фокус.

„Ние и сега щяхме да сме на Луната, ако не бяха политическите рискове. Казано честно, вече щяхме да сме на Марс“, заяви Брайденщайн.

Той отбеляза още, че през 90-те и началото на 2000-те години, НАСА са се опитали да се върнат на Луната и да кацнат на Марс, но и двете програми са изисквали прекалено продължителна подготовка и големи разходи. При това директорът на НАСА отбеляза, че по същите причини САЩ рискуват да не се приземят на Марс и през 2024 година.

Обновената лунна програма получи името „Артемида“ в чест на гръцката богиня на Луната и сестра на Аполон, както бе кръстена предишната американска лунна програма, в хода на която се твърди, че през юли 1969 година е извършено първото кацане на човек на Луната.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече