петък, декември 4, 2020

САЩ ще прехвърлят допълнителни войски и системи за въздушна отбрана в Близкия изток

САЩ ще разположат допълнителни войски и техника за противовъздушна отбрана в Близкия изток, поради изострянето на ситуацията около Иран и нападението върху петролни съоръжения в Саудитска Арабия, предава .

Това съобщиха на брифинг пред журналисти в Пентагона министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър и Началникът на щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд.

Брифингът, който не беше обявен, се проведе след закрита среща, председателствана от президента на САЩ Доналд Тръмп, посветена на обсъждане на варианти за действие с оглед на изострянето на напрежението в Близкия изток.

„За да предотврати по-нататъшната ескалация, Саудитска Арабия поиска международна подкрепа за защита на жизненоважната инфраструктура на кралството. Помощ беше поискана и от Обединените Арабски Емирства (ОАЕ).“, заяви Еспър.

„В отговор на запитванията президентът одобри разполагането на американски сили, които ще имат отбранителен характер и ще отговарят основно за противовъздушната и противоракетната отбрана. Ще работим и за ускоряване на доставката на военна техника до Саудитска Арабия и ОАЕ, за да засилим потенциала им за самозащита,“, каза още министърът на отбраната на САЩ.
Според него чрез подобни стъпки Вашингтон очаква да постигне няколко цели едновременно.

„Целта на допълнителната военна подкрепа, която представяме е следната. Първо, ще изпратим ясен сигнал, че САЩ подкрепят своите партньори в региона. Второ, гарантираме свободното движение на ресурси, необходими за подкрепата на глобалната икономика. Трето, демонстрираме нашия ангажимент за поддържането на международният мир, основан на правила, които отдавна призоваваме Техеран да следва“, заяви Джоузеф Дънфорд.

Той увери, че САЩ не търсят конфликт с Иран, макар и Вашингтон да е готов за това, както уточни от своя страна Еспър.

„Както президентът поясни, САЩ не търсят конфликт с Иран. Същевременно имаме възможности за военни операции, ако това е необходимо“, заяви Еспър.

Превод и редакция: Теодор Пенев

Източник: Focus-news

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече