вторник, юни 28, 2022

Състоянието на десетте най-богати в света се е удвоило от началото на пандемията

Богатството на десетте най-богати хора на планетата се е удвоило от началото на пандемията, според доклад на неправителствената организация Oxfam, публикуван днес. Това е незапомнен в историята досега рекорд, който идва на фона на увеличаване на бедността при хората, които вече са били в трудно положение още преди настъпването на здравната криза.

Oxfam публикува своя доклад за глобалните неравенства, от който става ясно, че състоянието на милиардерите е нараснало за 19 месеца от началото на пандемията повече, отколкото за цялото последно десетилетие.

Освен това от началото на пандемията в света се е появявал по един нов милиардер на всеки 26 часа докато 160 милиона души са изпаднали в бедност. 

В доклада се казва, че „увеличаването на икономическите, половите и расовите неравенства, както и неравенствата между държавите унищожават нашия свят“. Всички данни, събрани в него, показват безпрецедентното обогатяване на най-богатите. От организацията добавят, че „можем да преодолеем крайната бедност чрез прогресивно данъчно облагане“ и безплатни обществени здравни системи за всички. Oxfam също препоръчва да не се възпрепятства създаването на профсъюзи и да се премахне интелектуалната собственост върху патентите за ваксини.

Неравенството допринася за смъртта на „най-малко 21 000 души на ден“, пише в доклада, заради липса на достъп до здравеопазване, глад, заради климатичната криза и насилието основано на пола.

Допълнителен данък от 99% върху дохода, формиран по време на пандемията от десетте най-богати мъже в света, ще събере 812 млрд. долара. Тази сума ще помогне да се произведат достатъчно ваксини за целия свят, ще осигури универсална социална и медицинска помощ, ще финансира мерки за борба с климатичните промени и ще намали свързаното с пола насилие в 80 държави по света, казват от неправителствената организация. Дори при такъв данък пак ще останат „8 милиарда повече за тези десет мъже, отколкото преди пандемията“.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече