сряда, януари 20, 2021

„Сега“: Сачева обещава да има помощ за родители в принудителен отпуск

Родителите с изчерпан отпуск и без вариант да вземат болничен трябва да получат помощ от държавата. Обсъждат се различни варианти за месечни помощи за деца, част от които ще изискват промяна в законодателството.

Това е заявила социалният министър Деница Сачева на среща с представители на Асоциация „Родители“, пише в.Сега. Точно на каква подкрепа ще могат да разчитат семействата остава отворен въпрос.

Социалният министър отново изтъква ползите от действащата програма „Родители в заетост“, по която се раздават ваучери за детегледачка,пише dunavmost.com.

„За да отговорим на засилващата се нужда, предвиждаме да разширим мярката и да увеличим бюджета й“, обясни министър Сачева. Програмата обаче изобилства от проблеми с реализацията – твърде много бюрокрация и твърде малко кандидати да гледат деца срещу предлаганото от държавата възнаграждение, което е една минимална заплата, а за гледане на близнаци – минимална заплата и половина за двете деца.

Много родители изчерпаха отпуска си още в първите месеци на кризата, а социалното министерство закъсня с мерките, като дори в началото имаше доста спорове дали се полага болничен за върнато от училище и детска градина дете. След това Сачева предложи еднократна помощ от 375 лв. на родители в принудителен отпуск, но първоначално постави твърде сурови условия за размера за подпомагането – родителите трябваше да са изчерпали целия платен отпуск помежду си и да са ползвали поне 20 дни неплатен отпуск. Впоследствие еднократната помощ бе отворена за всички нуждаещи се, но облекчаването на условията така и не бе популяризирано, вероятно от опасения, че ресурсът ще бъде изчерпан.

Всички ученици във всички училища в страната ще започнат учебната година присъствено. Ще има посрещане на ученици на 15 септември, но няма да има големи тържества и събирания. Ако в даден клас се установи случай на заразен ученик с COVID-19, ще се карантинира целият клас за една или две седмици. Само в такива случаи ще се минава към дистанционно обучение и то за времето на карантината, като на него ще се гледа само като на аварийна и компенсаторна мярка. Това става ясно от отговорите на МОН на въпроси на „Сега“, които поставят и редица родители месец преди старта на новата 2020/21 учебна година.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече