петък, септември 25, 2020

Шефът на АПИ призна, че има „препоръки“ от ЕК за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

Може ли най-бедната държава в ЕС да се откаже от 270 млн. евро т.е. 40% от стойността на проекта за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле – последните 15 километра в дефилето? Обясненията от страна на АПИ звучат меко казано странно.

Не се отказваме, заяви председателят на АПИ Георги Терзийски, като уточни, че оттеглянето на молбата за еврофинансиране на проекта било, за да можем да отговорим на изискванията на т.нар. Европейска зелена сделка. „Това не е отказ“, настоя той.

Пред Нова телевизия Терзийски призна, че Брюксел ни е дал препоръки за допълнителни мерки по отношение на екологията по строежа на АМ „Струма“ в Кресненското дефиле. Трябва да добавим мерки, не действия, каза още шефът на АПИ. По думите му, щяло да се приложат по-рано мерки за намаляване на вредното въздействие на трафика. Имаме препоръки, които трябва да изпълним, за да няма риск за проекта, каза Терзийски, като от изказването му стана ясно, че те са свързани с ОВОС – точно това, заради което през късната есен на миналата година излезе информация, че може да ни бъде отказано еврофинансиране.

До края на 2020 година имаме намерение да бъдат направени всички необходими действия от всички държавни институции, за да кандидатстваме отново за еврофинансиране, поясни Терзийски. И увери, че проектът не се бави.

Предистория

Всъщност, именно за този участък гръмна скандал – че държавата се е опитала да заблуди ЕК, за да си осигури еврофинансиране. Всичко лъсна в края на октомври миналата година, когато изтече информация за официално писмо от Европейската комисия във връзка с апликационната форма за финансирането на участъка от магистралата през Кресненското дефиле (лот 3.2 Крупник – Кресна). Става въпрос за писмо на Генерална дирекция „Градско и регионално развитие“ на Европейската комисия до Галина Василева, директор на дирекция „Координация на програми и проекти“ Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Големите проблеми, които Брюксел видя за лот 3.2 на АМ „Струма“ бяха следните – липсата на ОВОС за този проект и това, че българските власти предвиждат 7 тунела в участъка на Кресненското дефиле, а ОВОС има за само 5. Всъщност в писмото Брюксел излага тезата, че през Кресненското дефиле няма нужда да има магистрала, а обикновен път, защото интензивността на отсечката е много далеч от тези на АМ „Тракия“ и АМ „Хемус“ – между 4 и 2 пъти по-малко за денонощие (12 200 автомобила през Кресна : 28 230 автомобила по „Хемус“ между София и Ботевград : 42 641 автомобила по АМ „Тракия“ между София и Пловдив). ЕК смята и, че България не е защитила в достатъчна степен необходимостта през Кресна да минава магистрала, както и че тя ще има много завои заради естеството на терена, което ще доведе до повишена опасност от катастрофи.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече