вторник, октомври 19, 2021

Шефът на КЕВР: Цените на тока и парното няма да се пипат в следващите три месеца

Шефът на КЕВР обяви новина, която всички искаха да чуят.

Съгласно Закона за енергетиката цената, която в момента е цена на електроенергията за бита, както и цената на топлинната енергия, се определиха на 1-ви юли тази година. Законът изрично разрешава актуализация на тази цена след изтичане на 6-месечния срок, което за битовите потребители означава, че в следващите три месеца цените на тока и на парното ще останат непроменени. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов на брифинг в Министерски съвет.

,,Относно това каква ще бъде корекцията, която ще нанесем в нашето решение, което трябва да влезе в сила от 1-ви януари трябва да отбележа две неща. Първо, за момента има голяма волатилност – движение на цените както на международните борси, така и на българската електоенергийна борса“, допълни той.

Както КЕВР, така и служебното правителство още от ноември ще се постараем и ще достигнем до определени решения, които да намалят увеличението на цената както на електрическата, така и на топлинната енергия. Това Комисията го е правила винаги, ще го направи и сега. Има само два фактора, които ние не можем да променим. Това е цената на въглеродните емисии, които се търгуват на платформата в Брюксел, и цената на природния газ. Ако цената на природния газ бъде намалена, това ще намали цената и на топлинната енергия, и на електрическата енергия, разясни още Иванов.

,,Ще разгледаме всички мерки, ще преценим техния ефект и ще вземем най-доброто решение за гражданите на България“, увери в заключение председателят на КЕВР, пише Novini.bg.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече