петък, август 14, 2020

Шест тира със 137 тона отпадъци задържаха на ГКПП „Капитан Андреево“

Шест камиона с пластмасови отпадъци са задържани снощи на влизане в България на граничен пункт „Капитан Андреево“. Те са спрени от митничари, тъй като не са имали необходимите придружаващи документи, въпреки че пластмасовите отпадъци са били обявени в декларацията, научи БНР. Камионите са с турска регистрация, а получателят е българска фирма.

От Министерството на околната среда и водите уточняват в прессъобщение, че тировете са превозвали 137 тона отпадъци от пластмаса и метал – „представляващи листове от пластмаса, едностранно ламинирани с алуминиево фолио и изрезки от същия материал“.

Емил Димитров: Шестте камиона са били без документи на влизане за България

Шестте камиона с отпадъци, задържани на ГКПП „Капитан Андреево“ са били без документи, заяви пред БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който отпътува късно вечерта във вторник към пункта:

„На влизане в България – без документи. Това е една добра операция, която е съвместно проведена от Гранична полиция, Агенция „Митници“ и МОСВ. Екипът, който е бил дежурен, е бил обучен да разпознава товари и веднага е сигнализирал.

Съответно са сравнени данните от масивите, които има в Агенция „Митници“ и в Гранична полиция, както и тези, които има в нашите регистри. Изпратен е екип на място, който да извърши проверка, за да види и установи какво точно се превозва“, посочи министър Димитров, като уточни, че в петък е подписал заповедта за инструкциите между Агенция „Митници“ и МОСВ:

„Дни след това, както виждате, се оказа, че системата работи и показва своите резултати. Благодарности за Агенция „Митници“ и Гранична полиция, че веднага са разпознали и успяхме да предотвратим влизането в България на тези шест камиона – с товари, които са предназначени за България и с документи, които не отговарят на тези, които са по международните изисквания“.

При обиска е установено, че камионите превозват 137 тона пластмасови и метални отпадъци.

Очаква се днес да бъде извършен повторен оглед, каза още министърът:
„На дневна светлина ще се направи оглед, ще се предприемат действия, каквито прокуратурата разпореди. Тъй като е извършено на границата, водещата роля ще бъде на митницата, а всички дейности вътре в страната ще поемем ние“.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече