вторник, октомври 20, 2020

Ще има ли кадри за туризма след месеци застой?

Ще издържи ли българският туризъм, ако патовата ситуация с коронавируса продължи няколко месеца? Този въпрос вече става все по-актуален на фона на затворените хотели и ресторанти. Днес министър Ангелкова заяви, че по-скоро да се осъществи късен летен сезон, а проблемите пред туризма са много големи.

Проблемът не е само в отказите от пътувания, а по-скоро, че трудно ще се намери персонал за този сектор. Нали като пристигнат туристите, ще трябва някой да ги обслужва – готвачи, сервитьори, техническа поддръжка на обектите? Привличането на квалифицирани кадри за туризма и досега беше трудно. Известно е, че по-голямата част от този персонал се наема за сезонна работа. Срокът им за обезщетения за безработица изтича, а на някои от тях  дори е изтекъл.

Тъй като няма никаква яснота кога и дали изобщо хората ще бъдат наети това лято, много от тях вече се насочват към търговски обекти. Напоследък магазини за хранителни стоки, сред които и големи търговски вериги, активно обявяват свободни позиции. Обяснението – търговците на хранителни стоки са сред малкото в страната ни, които работят на пълни обороти, а някои дори разширяват дейността си. Освен това предлагат постоянни трудови договори, а и заплащането е по-добро в сравнение с парите, давани в туризма.

Особено трудно ще възстановят бизнеса си малките туристически фирми. Те ще бъдат принудени от трудовия пазар да дават по-големи заплати, за да привлекат обслужващ персонал. Но малко от тях ще издържат финансово. Не е изключено да се изправят пред фалит, особено ако не успеят да обслужват кредитите си или да си плащат сметките към доставчици.

По-облагодетелствани в това са отношение големите компании, развиващи туристическа дейност, тъй като дори през неактивния сезон те задържат квалифицираните си служители, предлагайки им 4-дневна работна седмица. А след въвеждане на извънредното положение служителите на „Албена“ АД работят дистанционно от домовете си и в курорта не се допускат никакви външни лица.

Тази гъвкавост е гаранция, че компанията ще може да разчита на служителите си през активния сезон, когато конкуренцията за служители с опит е особено силна, твърдят те. Но дори и големите в този бранш ще изпитат трудности и със сигурност ще отложат планирани инвестиции за по-благоприятни времена.

Оптимистично е, че засега няма масови откази от направени ранни записвания за летен отдих в черноморските ни курорти.

Източник: Актуално

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече