сряда, юли 1, 2020

Сигналът на Васил Божков: Имам снимки, записи и свидетели за 60 милиона, дадени на Бойко Борисов

Нови разкрития

Бизнесменът с 18 обвинения Васил Божков твърди, че е дал 60 милиона лева на финансовия министър Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов „по тяхно искане и разпореждане“ в периода от 2017 г. до края на 2019 г.

Това става ясно от сигнала, изпратен преди дни от Дубай, до главния прокурор и още девет адресата – институции, политически партии и посолства.

Сигналът съдържа твърдения за престъпления по служба и изнудване от финансовия министър Владислав Горанов, зам.-председателя на парламента Менда Стоянова и премиера Бойко Борисов.

От ГЕРБ, които също са получили сигнала, официално казаха, че не коментират защитни тези на обвиняеми лица.

Според хронологията, изложена от Божков, той е получил две оферти от чужди компании за придобиване на мажоритарния дял на Националната лотария.

„През 2019 г. отправихме индикативна необвързваща оферта за придобиването на мажоритарния дял акции в Националната лотария в България. Нашата необвързваща оферта не беше приета и преговорите бяха прекратени“, обясниха от компанията.

Според Васил Божков заради този интерес финансовият министър два пъти е карал Божков да прехвърли 51% от акциите на Националната лотария на избран от управляващите играч.

След неговото несъгласие започнала проверка на комисията по хазарта, но нарушения нямало. Ден по-късно премиерът съобщил за такива, твърди разследваният бизнесмен.

Тогава финансовият министър поискал втори път от Божков да прехвърли дяловете, а новият отказ довел до законовите промени за хазарта и прокурорската акция през януари.

От Министерството на финансите отказаха коментар.

Източник: Fakti.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече