неделя, август 9, 2020

„Сител“ (Македония): Албански емигрант е осъден на 22 години затвор в САЩ за тероризъм

Албански имигрант, имащ и американско гражданство и живеещ в Бронкс, беше осъден на 22 години затвор, след като се призна за виновен по обвинение в тероризъм, информира македонският телевизионен канал “Сител“.

26-годишният Саимир Алимехмети призна през февруари миналата година, че е предоставил материална помощ на „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак. Роден в Албания, той е намерил работа в Ню Йорк като помощник водопроводчик и се е готвел да работи в погребална компания, съобщава порталът Albeu.

През май 2016 г. той е бил арестуван от Съвместния терористичен екип в Бронкс и обвинен в предоставяне на материална помощ на „Ислямска държава“. Според обвинението той е събирал различни ножове, които биха могли да бъдат използвани при терористична атака.

Той също така се е опитал да пътува до Близкия изток, за да стане член на „Ислямска държава“ но два пъти е бил спиран от британските власти през 2014 г. В дома му е намерено знаме на „Ислямска държава“, видеоклип на терористичната групировка и пропагандни материали.

Дори в затвора, след ареста си, Алимехмети е продължил работата си с „Ислямска държава“, разпространявайки пропаганда сред затворниците, в сътрудничество с осъдения за поставяне на бомба Ахмад Хан Рахими.

Съдия Пол Енгелмайер, който го е осъдил на затвор, е нарекъл албанеца „бомба със закъснител“.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: Focus-news

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече