сряда, май 27, 2020

Следят здравния ни статус с мобилно приложение

Апликацията ще може да бъде свалена доброволно от всеки гражданин

На извънреден брифинг в Министерски съвет, премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и представители на „Информационно обслужване“ представиха национална информационна система за борба с COVID-19.

„Компанията ни реализира мобилна апликация, която е насочена проактивно гражданите да информират за своето здравно състояние. В рамките на 10 изградихме системата, която по автоматизиран път стига до органите на МВР и държавата. Системата е свързана с хората, които са под карантина. Информация въведена веднъж може да се използва от всички държавни институции, лекари, доброволци и така няма да се гу би време. В Сингапур и Тайван използват същата апликация. Така гражданите всеки ден могат да виждат здравния си статус, а държавата също ще е запозната с реалната ситуация“, разкри Ивайло Филипов от „Информационно обслужване“.

„Мобилното приложение ще може да бъде свалено доброволно от всеки гражданин. Така всеки ще може да сподели своя здравен статус и щабът да бъде запознат своевремнно със ситуацията. Щабът ще може да прецени къде да бъде настанен човек, който се чувства зле между Ямбол и Сливен примерно. Така ще се знае къде да бъде пратена линейката. Даването на данни ще е напълно доброволно. Първо се въвеждат лични данни – ЕГН и приложението само прави изчисления за години и пол. Въвеждат се данни за хронични заболявания. Въвеждат се данните за температура, суха кашлица, гадене, посиняване на устните, всичко. Така Щабът ще получва веднага симптомите. Приложението ще се разпространява и от трите мобилни оператора у нас. Данните ще се съхраняват в Министерството на здравеопазването. При нас няма да остават абсолютно никакви данни“, добави Пламен Цеков от фирмата, разработила приложението.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече