вторник, септември 29, 2020

София през 2050 г.: Масов е-транспорт, градини по покривите и повече пешеходни улици

Предвижда се и да бъдат изградени велопаркинги край спирките, а по основните линии да има възможност за превоз на велосипеди

Масовият транспорт в София само на електричество, велопарикинги край спирките, повече пространства за пешеходци, висококачествено образование в целия град, фасадите и покривите на сградите да бъдат покрити с растителност. Това са част от идеите, заложени в проекта за развитието на столицата до 2050 г. „Визия за София“, който беше приет от Столичния общинския съвет днес. 

Инициативата за начертаване на плана как да изглежда столицата в бъдещето стартира през 2017 г.  

Основните приоритети във „Визия за София“ са пет:

– копмактен, многообразен и адаптивен град, управляващ умело ресурсите си и вкючващ гражданите в решението за бъдещето. Документът ще служи за основа за актуализация на Общия устройствен план на града.

„Съставянето на „Визия за София“ беше нетрадиционен, задълбочен, широкообхватен и широко включващ процес. В него участваха граждани и граждански групи от различни части на общината, опитни експерти от различни сфери, членове на неправителствени организации и на политически партии, предприемачи и администратори. В рамките на две години и половина успяхме да извършим десетки изследвания, да структурираме и анализираме огромно количество данни и да въвлечем хиляди заинтересовани страни. Подобен процес отдавна не е правен в София. Визията определя посоката за развитие на Столична община за следващите три десетилетия“,  коментира Любо Георгиев, ръководител на проекта.

Относно транспорта в града се залага превозните средства да са на чести интервали, а отделните линии да са със синхронизирани разписания, което ще позволява лесно и бързо прекачване при смяна на направленията. Предвижда се и да бъдат изградени велопаркинги край спирките, а по основните линии да има възможност за превоз на велосипеди. В документа се залагат по-безопасни и приятни пешеходни маршрути.

За зеленината в града се планира градските паркове да увеличат значително площта си, уличното озеленяване да е непрекъснато, а покривите и фасадите на много сгради да са покрити с растителност. Зеленината трябва да се развива и в междублоковите пространства с цел осигуряване на благоприятен микроклимат.

Източник: Kanal3.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече