вторник, март 31, 2020

София в топ 15 на градовете с най-замърсен въздух

И днес въздухът над София е замърсен. Според данните на световния сайт airvisual.com в днешния ден София е на 15-о място по замърсяване на въздуха в света.

Най-замърсен е въздухът днес в районите на „Младост”, „Надежда”, „Павлово” и „Хиподрума”, където праховите частици са в оранжевия сектор на опасно мръсен въздух.

Днес градът с най-мръсен въздух в световен мащаб е Сараево в Босна и Херцеговина, следван от Дака в Бангладеш, на трето място е столицата на Австралия – Канбера, където седмици наред горят огромни пожари и въздухът затова е толкова мръсен и запрашен.

На четвърто място по замърсяване днес е Красноярск в Русия, следван от Шанхай, Китай, Делхи в Индия, Бишкек в Казахстан, Мумбай – Индия, Уланбатор – Монголия, Колката-Индия. Белград в Сърбия е на 12-то място по замърсяване.

Междувременно, завишени нива на финни прахови частици бята отчетени в пет района в София. Това са кварталите „Младост“, „Павлово“, „Надежда“, „Хиподрума“ и „Дружба“, пишат от БНР.

Най-висока степен на замърсяване се очаква в „Хиподрума“ и средна в „Павлово“, сочат данните от измервателни станции.

От общината призовават гражданите да не ползват лични автомобили, а градски транспорт, както и да избягват отопление на твърдо гориво, когато е възможно.

От Инспектората ще извършат извънредни проверки на строителни обекти и промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици.

Източник: Актуално

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече