сряда, април 1, 2020

Специфика и сертификация на металните пломби за сигурност

Пломбите за сигурност условно могат да бъдат разделени на две групи – за еднократна и за многократна употреба.

Тези за еднократна употреба са пластмасови или метални пломби. Високотехнологичният процес на производство, индивидуалният номер, с който се щамповат и невъзможността да се свалят и върнат обратно без видими следи са ключовите фактори за тяхното ниво на сигурност.

Пломбите за многократна употреба обикновено са електронни или механични, а не са произведени само от пластмаса. В случите, когато са чисто пластмасови – само един елемент в тях може да се използва многократно. Най-често, обаче, многократните пломби са масивни и се използват за превоз на скъпи товари с вагони и контейнери. Такива са GPS пломбите. Те имат вградени датчици за топлина, удар, заглушаване. При нерегламентирана намеса изпращат сигнал, че пломбата е подложена на вмешателство и дори информират какъв точно – опит за срязване, силна топлина, наближаващо устройство за заглушаване и т.н. Пломбата се монтира на гърба на транспортното средство – камиони, контейнери, ремаркета. Може да се постави както на задните врати, така и към зареждащите врати като се удължава кабелът от електронната пломба и преминава през точки за фиксиране във вратите. Самата пломба всеки път генерира уникален номер, който се записва. При последващо отваряне на вратата този номер се променя. Така винаги има доказателство, ако са правени опити за досег с товара.

Пломбите от клас High secutity са произведени от устойчиви материали като  алуминий, стомана, метално въже. Тяхното предназначение е да предотвратят проникването в защитения обект и са проектирани така, че да съответстват на световните митнически и ISO стандарти за пломби за сигурност. Компаниите, предоставящи международни превози и преминаващи през митници – използват именно сертифицирани по ISO пломби. Тази практика се насърчава както от Световната митническа организация, така и от Американското митническо-търговско партньорство срещу тероризма.

Стандартът дефинира определени изисквания към нивото на защита на пломбите. Тези, които принадлежат към така наречените “пломби с високо ниво на сигурност” са изработени от различни метали или метални сплави. Изискват отваряне чрез специални инструменти – например резци за болтове или клещи. Кабелни и болтови пломби за сигурност също попадат в тази категория. Всяка пломба е индивидуално номерирана, за да не може да се подмени. Индикативните пломби пломби по стандартът ISO са произведени от пластмаса или тънък метал.

Метални пломби

От гледна точка на форма, дизайн и материал, металните пломби могат да бъдат разделени в четири групи – силови, болт, ринг и кабел.

Силови метални пломби

Това са и най-продаваните метални пломби. Имат огромно приложение за защита от несанкциониран достъп на товарни транспортни средства като фургони, хладилни ремаркета, железопътни контейнери, цистерни с горива и други петролни продукти, зърновози, морски контейнери, а също и за складове, хранилища, помещения под особена защита. Един от най-добрите модели в тази категория е Inner Force на световния лидер в производството на пломби за сигурност – Олимп. Има галванизирано въже, издържащо изключително голямо усилие на разкъсване – 3800N. Гъвкавостта му позволява монтиране на пломбата и на обекти с изместено отверстие. Пожароустойчивото покритие и невъзможността да се образуват искри, прави тази пломба предпочитана за цистерни и превози на запалими продукти. Защитният механизъм работи на две нива и независимо едно от друго възпират възможността за обратно движение на въжето, след като пломбата е окончателно поставена. Всяка една пломба се номерира с неповтарящ се седемцифрен маркер, което е гаранция за надеждност. Възможно е и гравирането на фирмен знак.

Метални пломби тип “болт”

Болтовите пломби се използват за обезопасяване на контейнери, вагони, камиони и ремаркета. За да бъдат приети от митниците по цял свят и за презокеански превози, задължително трябва да отговарят на стандарта ISO 17712. Такава е металната пломба Bolt seal на Олимп България. Поставянето се извършва на ръка – тялото с болта и главата на пломбата се притискат едно към друго до затваряне. Свалянето изисква специални средства – резачка за болтове. Това я прави сигурна защита при транспортирането на стоките и в същото време е удобна за използване от логистичните компании и служителите на пристанища и складове. Самата пломба е снабдена с анти-спин защитен механизъм. Има индивидуален седемцифрен номер, който се маркира лазарно на две места за по-голяма сигурност – както на болта, така и на главата. Изключително високите нива на защита класифицират тази пломба в категорията “пломби за сигурност High security”.

Метални пломби тип “кабелни”

Типичен, за тази категория пломби, е моделът Cable seal на Олимп България. Така нареченият “кабел” представлява многожилно въже, произведено от стомана. При разрязване то се разплита и така се гарантира невъзможността пломбата да бъде свалена и поставена отново. Имат вътрешен заключващ механизъм, който предотвратява изтеглянето на кабела. Корпусното тяло е от алуминий. Върху него се гравира с лазер уникална, последователна, седемцифрена номерация. Този вид пломби позволяват по-универсално приложение, тъй като имат променлива дължина на заключващия механизъм, ограничена само от дължината на стоманеното въже. Типичната им употреба е за запечатване на камиони и железопътни вагони, превозващи ценни товари. Имат вътрешен заключващ механизъм, който предотвратява изтеглянето на кабела. Cable seal е метална пломба, класифицирана в категория High security и сертифицирана по стандарта ISO 17712.

Метални пломби тип “митнически пломби” Този вид метални пломби се изработват от стомана. Имат кръгъл защитен механизъм, също от стомана, което блокира достъпа до него и тяло, което наподобява гривна. Поставят се лесно, но за свалянето им са необходими клещи. Невъзможно е да се свали без следа. Щампованият номер върху пломбата гарантира, че няма как да бъде подменена с друга, тъй като номерът е уникален. Възможно е дори да се постави логото на компанията, която използва този вид пломби. В каталога на Олимп ще откриете тази стоманена защита под името Ball seal. Най-често се използва за запечатване на вагони, камиони, контейнери, складови помещения.

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече